Kultography

A jó flódni titka a szív és a türelem

A jó flódni titka a szív és a türelem

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-08-30 12:13

Csütörtök este izgatottan várakoztunk az Oleo Pazzo étterem látványkonyhájánál, és már alig vártuk, hogy kiderüljön, mi a jó flódni titka. Ennek a népszerű zsidó édességnek ugyanis nem éppen egyszerű az elkészítése, és sok háziasszonynak beletört már a bicskája, mert nem sült át a tészta, túl száraz lett a töltelék vagy épp teljesen átázott az egész sütemény. Az izgatott női had, épp ezért, szinte az első pillanattól kezdve folyamatosan kérdésekkel bombázta az étterem két cukrászát Hoffman Ágnest és Aszódi Gergőt, és minden egyes mozdulatukat árgus szemekkel lesték, nehogy lemaradjanak bármiről is.

Az este során így nem csak egy remek recepttel lettünk gazdagabbak, de rengeteg praktikára, trükkre is fény derült. Aszódi Gergő pedig azt is elárulta nekünk, hogy az igazán jó flódni titka a szív és a türelem. Ezt a süteményt nem lehet összecsapni, vagy csak félgőzzel készíteni, akkor lesz igazán finom, ha odafigyeléssel, türelemmel állítjuk össze a hozzávalókat.

Flódni recept (a hozzávalók 22 cm-es tortaformához vagy közepes tepsihez elegendőek)

Hozzávalók a tésztához:

- 250 gramm liszt
- 125 gramm vaj
- 13 gramm porcukor
- 2 gramm só (egy csipet)
- 100 ml fehér bor (ízlés szerint, akár édes, akár száraz)
- 2 tojássárgája
- 5 gramm élesztő
- 50 ml langyos víz

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 175 gramm darált mák
- 125 gramm kristálycukor
- 15 gramm méz
- 10 gramm mazsola
- 10 gramm darált keksz
- 125 ml víz
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 150 gramm darált dió
- 125 gramm kristálycukor
- 30 gramm darált keksz
- 13 gramm méz
- 15 gramm mazsola
- 125 ml víz
- reszelt narancshéj
- vaníliás cukor

Hozzávalók az almás töltelékhez:

- 375 gramm alma
- 30 gramm mazsola
- 22 gramm darált dió
- 22 gramm darált keksz
- őrölt fahéj

+ a tészták megkenéséhez szilvalekvárt érdemes használni

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót és a porcukrot és kicsit összegyúrjuk. Az élesztőt a langyos vízben, egy csipet porcukorral felfuttatjuk. A tésztához előbb hozzáadjuk a két tojás sárgáját és a fehérbort, majd gyúrás közben az élesztőt is. A tésztát készre gyúrjuk. Abban az esetben, ha a tészta nagyon lágy lenne, kevés lisztet még adhatunk hozzá, de figyeljünk oda arra, hogy ne lisztezzük túl, mert akkor a tészta kemény lesz. Miután megfelelő állagúra (lágy, de már nem ragad) gyúrtuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk és betesszük a hűtőbe pihenni 30 percre.

Míg a tészta pihen elkészítjük a töltelékeket. Mind a mákos, mind a diós töltelék esetében a cukrot, a mézet és a vizet felforraljuk. A mákot és a mazsolát (a diós esetében a diót és a mazsolát) egy tálba tesszük és leöntjük a felforralt mézes-cukros vízzel, összekeverjük. Hozzáadjuk az ízesítőket és annyi darált kekszet, amennyi felszívja a plusz nedvességet. A darált keksz mennyisége így függ a mák és a dió minőségétől is, valamint attól is, hogy mennyire finomra vannak darálva. Nem szabad túl sok darált kekszet hozzáadni, mert akkor a töltelékünk könnyen száraz lehet, de ha túl leveses a töltelék az sem jó, mert akkor átáztatja a tésztát. Miután a diós és a mákos tölteléket így elkészítettük, félre rakjuk.

Az almás töltelékhez a megpucolt almákat összedaraboljuk. Lehet kis kockákra, nagyobbakra vagy akár vékony szeletekre is vágni az almát, ki hogy szereti. Az összevágott almát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a diót, a mazsolát és a fahéjat és jól elkeverjük.

A tésztákat kinyújtjuk, a legnagyobbat tesszük a tepsi aljába, megkenjük szilva lekvárral, majd rétegezzük a töltelékkel. Arra figyeljünk oda, hogy az almás töltelék mindig középre kerüljön. Az utolsó, negyedik tésztalapot, miután ráhelyeztük a süteményünk tetejére, lekenjük felvert tojással, majd egy villával megszurkáljuk. Fontos, hogy a villával (vagy hústűvel) mind a négy réteg tésztát átszúrjuk, különben sütés közben nem tud távozni a vízgőz.

A süteményt 170 fokos sütőbe tesszük, és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a teteje már szép aranybarna. Sütés után hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük fel.

[caption id="attachment_58165" align="alignright" width="225" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!"][/caption]

Tippek és trükkök:

Bár sokan tejjel futtatják fel az élesztőt és a töltelékek elkészítéséhez is tejet használnak, de mégis érdemes inkább vízzel dolgozni, mert így a süteményünk tovább eláll, nem romlik meg olyan gyorsan.

A tésztákat külön-külön is félig előre süthetjük, így biztosan nem marad nyers a süteményünk közepe. Ha tehát biztosra akarunk menni, akkor három rétegnyi tésztát félkészre sütünk (a negyedik rétegnek, amellyel lezárjuk a süteményt nyersnek kell lennie!) és csak ezután kenjük meg őket szilvalekvárral, rétegezzük a töltelékkel és fedjük le a negyedik réteg nyers tésztával. Ha előre sütjük a lapokat, akkor is a kész süteményél át kell szúrni mind a négy réteget a villával sütés előtt!

A töltelékek rétegezésénél arra figyeljünk oda, hogy viszonylag egyenletesen terüljön szét a töltelék a tésztán. Ne nyomkodjuk erősen a tölteléket, csak finom tapicskoló mozdulattal oszlassuk el.

A legutolsó lapot mindig előbb kenjük le a tojással és csak azután szurkáljuk át, ha fordítva csináljuk a tojás eltömíti a lyukakat, és így a gőz nem tud távozni a süteményből.

Ha a villánkhoz hozzáragad a tészta az átszúrásnál, akkor érdemes a villát lisztbe mártani, lerázni róla a felesleges lisztet, majd így átszúrni a tésztát. Ez esetben ugyanis a tészta nem ragad hozzá a villához. A szurkálás után pedig szép mintát is rajzolhatunk a süteményünk tetejére.

Sütéskor érdemes egy plusz tepsit is behelyezni alulra, amelyben víz van, mert a gőz által sokkal szaftosabb marad a süteményünk.

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása