Kultography

Ki rombolja le a falat?

Ki rombolja le a falat?

gyukerim írása itt: - 2013-08-26 14:42

Jean Charles de Menezes bűne az volt, hogy egy kapucnis pulóverben rohant a londoni metróalagútban, két héttel az után, hogy az al-Kaida merénylői 52 emberéletet oltottak ki a brit fővárosban elkövetett bombatámadásaikkal. A menekülő merénylőnek vélt 27 éves brazil fiatalembert rendőrök lőtték agyon 2005. július 22-én.

Na most ki-ki döntse el, Jean Charles de Menezes korunk mártír hőse vagy szimplán a 9/11 utáni évek üldözési mániájának áldozata. Roger Waters valószínűleg mindkettőt meglátta benne, amikor neki ajánlotta A fal legújabb előadását, azt a feldolgozást, amelyet a 2011-es Aréna-beli koncert után a hétvégén a Puskás Ferenc Stadionban is bemutatott.

Roger Waters persze nem ezt az egy kérdést tette fel nekünk a két és fél órás előadás közben. És többnyire igen határozott válaszokat is adott: a háború értelmetlen, halált és szenvedést hoz csak a világra, megoldásokat nem; az elnyomás végigkíséri életünket és csak komoly áldozatok árán tudunk felülemelkedni rajta; a globalizáció ugyanúgy gúzsba köt minket, mint az ideológiák.

Didaktikus? Igen. Zavart minket? Nem. És erre nem csak az a magyarázat, hogy a rocktörténet egyik leghíresebb és legtudatosabban felépített albumát hallgattuk közben – mellesleg kiváló hangminőségben. Nem is az, hogy az 1982-es film és a kétezres évek (főleg Banksy-hez köthető) street art képi kultúrájának elemeiből egyaránt építkező látványvilág a grandiózus díszletek között ugyanúgy felért egy gyomorrúgással, mint a háttérben nyugtalanítóan zúgó helikopterzaj. És nem is a Menezeshez hasonlóan az előadás közben és a szünetben fel-felbukkanó arcok, amelyektől az egész fájóan személyessé válik. Sokkal inkább az, hogy Waters az átlagos demagóg politikussal ellentétben épphogy azt akarja mondani: "gondolkozzatok, barmok!" Ez az üzenet pedig érvényes volt a hidegháború idején, a berlini fal (hoppá!) lerombolása után és szeptember 11-ét követően egyaránt. Ahogy ma is, amikor arról vitatkozunk, mennyire bomlasztja szét a rendszert az a pár fiatal, akik arra használják az internetet, amire kell: lehetővé tenni minden információ szabad áramlását.

Most jöhetne a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása