Kultography

Az Olvasás Éjszakája - egy nap a könyvekért

Az Olvasás Éjszakája - egy nap a könyvekért

Pataki Anita írása itt: - 2013-08-26 08:40

Mivel, ahogy Az Olvasás Éjszakáját megálmodó Supka Géza Alapítvány sajtótájékoztatóján elhangzott, szinte már nincs olyan ügy, aminek ne lenne "éjszakája", hát akkor miért épp az olvasás lenne kivétel? Főleg, hogy jó, ha az emberek fele vesz rendszeresen könyvet a kezébe. "Pedig az olvasás továbbra is a legtöbbek által és a legdemokratikusabban hozzáférhető művészeti ág, ami rengeteg problémán át tudja segíteni az embert, ezért nagyon fontos, hogy fenntartsuk. Ezért is jött létre 2011-ben az alapítvány." - mondta Lafferton Kálmán, az alapítvány elnöke.

Az Olvasás Éjszakája egy három fő helyszínnel és több, mint 15 csatlakozóval rendelkező, egy napos fesztivál, aminek természetesen az irodalom és az olvasás népszerűsítése a célja. Éppen ezért üdvözlendő, hogy a három legnagyobb magyar könyvterjesztő cég, a Libri, a Líra és az Alexandra egyformán a fesztivál mögé állt, így az ő budapesti könyvesházaik szolgálnak fő helyszínekként.

A hagyományos felolvasások sem szorulnak ki teljesen a repertoárból, a programok nagyrésze azonban szabadabb, interaktívabb lesz, amolyan földön ülős, bensőséges hangulatú. A zenés prgoramok mellett számtalan gasztronómiai érdekességet is kipróbálhatunk, a könyvkötésbe és a nyomdák működésébe való bepillantás mellett akár Varró Danit is kihívhatjuk egy pókermeccsre, vagy éppen a felolvasásokra improvizáló illusztrátorok munkáját leshetjük meg. Dolák-Saly Róbert az olvasás káros hatásairól tart előadást, míg Závada Péter zsidó bölcsességeket kínál egy-egy viccért cserébe. És ez még csak egy apró ízelítő a közel 80 fellépő kínálta programokból.

A néhány helyszínen már 13 órakor elstartoló fesztiválra a belépés ingyenes, azok, akik valamilyen módon támogatni szeretnék a kezdeményezést az "Én még olvasok. És te!" feliratú szilikonkarkötők megvásárlásával tehetik ezt meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása