Kultography

Átadták Pécsett az új lakatfalat

Átadták Pécsett az új lakatfalat

Kultography írása itt: - 2013-06-10 14:45

A Zöldhegyi Zoltán pécsi mérnökhallgató tervei szerint készült lakatfalat egy pécsi vasipari vállalkozás saját költségén készítette el. Az összesen százötven darab két méter magas és hármasával összehegesztett acélcsőből álló, körbejárható, a Sétatér fasorába illeszkedő és hétezer lakatot is elbíró alkotást Páva Zsolt polgármester, Weisz Fanni, Pécs arca, valamint Bodrogi Gyula, a POSZT díszvendége adta át.

Páva Zsolt kiemelte: a lakatolás mintegy 30 éves hagyomány Pécsett, helybéliek és turisták mellett több hírességnek, köztük Letícia spanyol hercegnének, férjének és José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének is van már lakatja a városban. Weisz Fanni mindenkit biztatott a lakatolásra, Bodrogi Gyula szerint pedig a fal akkor lesz kész, ha megtelik lakattal.

A lakatfal fejlesztésére azért van szükség, mert a lakatok száma évente mintegy ötezerrel nő, és már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából. A pécsi lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista tett lakatot a Janus Pannonius utcában található rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak.

Az első lakatot a falon Bodrogi Gyula helyezte el.

[caption id="attachment_55550" align="aligncenter" width="647" caption="Fotó: pecsma.hu"][/caption]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása