Kultography

MeseMuzsika: zenés gyerekprogram mesékkel fűszerezve

MeseMuzsika: zenés gyerekprogram mesékkel fűszerezve

Kultography írása itt: - 2013-05-10 10:32

A MeseMuzsika az idén húszéves Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a tízéves A38 Hajó gyermekeknek szóló nyolcrészes sorozata, ahova nem csak muzikális, de a klasszikus zenével még csak most barátkozó apróságoknak is érdemes szüleikkel ellátogatni. A közel egy órás program során a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a klasszikus zenével a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok előadásában, miközben a Kossuth-díjas Berecz András meséit hallgatják. A sorozat érdekessége, hogy nem csupán mesével kombinált koncertekről van szó, a délelőttök folyamán, hónapról-hónapra a kicsik megismerik a zene világát, megtudják honnan ered a hang, az élő szó, a zene, és mindaz, ami ezekhez kapcsolódik: a zeneművek, az elbeszélések és a tánc.

A havonta jelentkező nyolcrészes sorozat állomásain egy-egy témát járnak körbe a zenészek és az apróságok, áprilisban a húrok hangjai köré csoportosultak a mesék és a zeneművek, május 11-én a tánc világába repítik el a kicsiket és szüleiket, június 8-án pedig a hangszerek társalgását figyelhetik meg a gyerekek. A koncerteken a kamaraszimfonikusok és Berecz András mellett Szőke Szabolcs is közreműködik különleges, sajátépítésű hangszereivel. Az interaktív programon a kicsik folyamatosan feltehetik a bennük felmerülő kérdéseket a zenével vagy épp a mesével kapcsolatban, és a műsor után kipróbálhatják a hangszereket is. Ez jó alkalom lehet a zeneiskola és a hangszerválasztás előtt is, hiszen itt a gyerekek játékos formában, kötöttségek nélkül találkozhatnak a különböző zeneszerszámokkal.

A program mindig egy figyelemfelkeltő rövid darabbal kezdődik, majd következik egy kis összefoglalás az épp aktuális témáról, hogy milyen területeket fognak érinteni a koncert során. Május 11-én Britten Egyszerű szimfóniája lesz a főműsorszám, június 8-án, pedig Haydn „Visszhang” divertimentóját hallgathatja meg a közönség.

Bár a korosztályt nem határozták meg a szervezők előre, mégis három évnél idősebb gyerekekkel érdemes részt venni a programokon, a zenei fogékonyság szempontjából ez a legjobb életkor. A MeseMuzsika ideális hétvégi program lehet a családok számára, ahol nem csak a kicsik, de szüleik is új dolgokat tanulhatnak a hangok világáról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása