Kultography

Nagyanyáink krémesei

Nagyanyáink krémesei

Kultography írása itt: - 2013-04-20 14:00

Néhány régi, kipróbált krémes sütemény receptet összeszedtünk és közkincsé teszünk. Elkészítésük igényel némi konyhai gyakorlottságot, de elrontani nehéz őket. Bár időigényesek, a vasárnapi asztal desszertjeként méltón megállják a helyüket. A család hálás mosolya és az üres süteményestál pedig igazán megéri a fáradtságot.

Felvidéki krémes

Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 dkg cukor
7 dkg vaj
2 dkg szalalkáli
1 tojás

A hozzávalókat kevés tejjel lágy tésztává gyúrjuk, és három részre osztjuk. A három gombócból vékony lapokat nyújtunk, és tepsi hátán kisütjük. Fontos, hogy minden lap egyforma nagyságú legyen.

Krém:

3 egész tojást, 3 evőkanál liszttel 3 dl tejben sűrű krémmé főzünk és hagyjuk kihűlni. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral kikeverünk. A keveréket a kihűlt krémhez adjuk és elkeverjük.
A lapokat megkenjük krémmel és egymásra rakjuk. A tetejére csokimázat teszünk.

 

Hólabda

Hozzávalók:

30 dkg liszt
45 dkg porcukor
10 dkg vaj
9 tojás
2 kávéskanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 dl tej
5-10 dkg kókuszreszelék

8 tojássárgáját felverünk,  8 kanál forró vizet és 35 dkg porcukrot lassan hozzákeverünk. A 25 dkg lisztbe elkeverjük a kakaóport, és a sütőport.  A 8 tojás fehérjét is kemény habbá verjük. A tojássárgás keverékhez apránként hozzáadjuk a liszteset, majd óvatosan a tojásfehérjét is elvegyítjük úgy, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát két felé osztjuk és kivajazott, lisztezett tepsiben közepes tűzön 20-30 perc alatt  két egyforma nagyságú lapot sütünk.

A sütés alatt elkészítjük a krémet. 10 dkg vajat 8 dkg porcukorral habosra keverünk. 5 dkg lisztet 2 dkg cukrot, a vaníliás cukrot és 1 egész tojást 3 dl tejjel simára keverünk, és gőz fölött sűrű péppé főzünk. Ha kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a cukorral kikevert vajhoz és habverővel habosítjuk.

A kihűlt tésztalapokból pogácsaszaggatóval karikákat szúrunk ki, megkenjük krémmel és kettesével egymásra illesztjük a karikákat.  Az összerakott darabok oldalát is megkenjük krémmel, és meghempergetjük kókuszreszelékben. A tetejét meghinthetjük kakaóporral.

 

Lúdláb

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál liszt  - lehet 4 evőkanál finomliszt és 2 evőkanál rétesliszt is
6 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

A hozzávalókból piskótát sütünk.

Krém:

20 dkg vajat 20 dkg cukorral kikeverünk, beleteszünk egész tojást és annyi kakaóport, hogy barna legyen a krém. A krémet a kihűlt piskótára rétegezzük.

A máz: 6 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál lisztel, 2 evőkanál kakaóporral, 5 dkg vajjal és 2 kanál vízzel összeolvasztjuk, és a krém tetejére öntjük. Hagyjuk megdermedni. Háromszögekre vágjuk.

 

Plébános lepény

Hozzávalók:

5 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
8 kanál feketekávé
10 dkg darált dió
1 csomag sütőpor

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd a dióval, liszttel, kávéval együtt kemény masszává dolgozzuk. A tojások fehérjéből készült habot hozzáadjuk a masszához. Ezután kimargarinozott tepsiben lassú tűzön sütjük. Amikor a tészta elválik a tepsi oldalától, akkor lesz jó a tészta.

A krémhez:
3 evőkanál liszt
3 dl tej
25 dkg vaj, vagy Rama
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
10 dkg csokoládé
10 dkg kanál étolaj

 

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint, a vaníliás cukrot, porcukrot, tojássárgáját, és krémmé keverjük. Rákenjük a tésztára, és kicsit állni hagyjuk.

Végül felolvasztjuk a tortabevonót, elkeverjük a vajjal, és befedjük ezzel a süteményt. Hűtőbe tesszük, mikor megdermedt a tetején a csokimáz, szeletelhető. Csokimáz helyett tehetünk rá csokireszeléket is, sőt, ha alá egy réteg tejszínt rakunk, akkor máris megkapjuk az úgynevezett Fagyisütit.

 

Krémes

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 dl tejföl
1 evőkanál 10%-os ételecet
1 csipet só

Krémhez:
4 cs vaníliás puding
2 cs vaníliás cukor
40 dkg kristálycukor
1 l víz
8 tojásfehérje

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és éjszakára a hűtőbe rakjuk. Két lapot nyújtunk és 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Sütés előtt a tésztát szurkáljuk meg egy villával, bár így is fel fog hólyagosodni a tészta. Érdemes esetleg az egyik lapot sütés előtt óvatosan, halványan bekockázni késsel, hogy később könnyebb legyen szeletelni, de vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát.

A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, 10 dkg kristálycukorral és 1 l vizet is hozzáadunk apránként. A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert tojásfehérjehabot.

Forrón, az alulra szánt tésztalapra kenjük az egészet, majd óvatosan a tetejére helyezzük a bekockázott lapot. Még melegen a tetejét porcukorral meghintjük, és hagyjuk kihűlni.

Akinek nincs kedve a tészta elkészítésével bajlódni, csinálhatja fagyasztott réteslapból is. A legjobb azonban a hájból készült tésztából.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása