Kultography

Mese a másságról és az elfogadásról – Berti, a rózsaszín barika

Mese a másságról és az elfogadásról – Berti, a rózsaszín barika

Kultography írása itt: - 2013-04-16 18:00

Goda Krisztina neve ismerős lehet, de nem a gyermekkönyvek kapcsán, hanem inkább a moziból. Több film rendezése is az ő nevéhez fűződik, például a Csak szex és más semmi, a Kaméleon vagy a Szabadság, szerelem.

A rendezőnő teljesen új fába vágta a fejszéjét a gyerekkönyvvel, amely ráadásul egy napjainkban is komoly problémát boncolgat: a másságot. A mese által megtanulhatják a gyerekek, hogy mennyire fontos kérdés a másság a bárányok világában is, illetve, megtanulják a szülők is, hogy azért, mert az ő gyerekük nem feltétlenül olyan, mint a többiek, nem kell szégyenkezniük miatta.

A Bégető család legfiatalabb barikája fiú létére nemhogy nem fehér, de egyenesen rózsaszínű. Kedves, jó kedélyű kis teremtés, aki azonnal a testvérkéi és a nyáj többi tagjának szívébe lopja magát, de nemcsak az övékbe, hanem a gyerekek is azonnal megszeretik az aranyos kis báránykát. Amikor a rákborbély a nyáj bölcseinek tanácsára fehére festi Berti bundáját, a gyerkőcök egyből érzik, hogy nem ez a legjobb megoldás, azonnal megsajnálják a legkisebb Bégetőt. Ezzel kímélnék meg a birka szülőket a megaláztatástól és a kicsit a kiközösítéstől, és persze ebből adódik a bonyodalom…

A megható kis történet szerencsére nem bugyutácska gyereknyelven íródott, ezért mi, a szülők is nagyobb kedvvel olvassuk. A történet egyszerű és könnyen érthető, ezért nem kell sokáig magyarázni a kicsiknek, hogy mi miért történt.

A hatásos, kedves rajzok egyedül is „olvashatóvá” változtatják a könyvet a legkisebb lurkók számára is, akkor is, ha még nem hallották szüleik tolmácsolásában a mesét. A legapróbbaknak persze nem ajánlott, de csak a vékony lapok miatt, nehogy egy óvatlan pillanatban egy eltévedt mozdulattal véletlenül kárt tegyenek a könyvben.

A kedves illusztrációkat az az Udvardi Jenő készítette, aki többek között a Szaffiban és a Macskafogóban, valamint a Hellboyban és a Harry Potterben is dolgozott. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent könyvből animációs film is készült, amit nemsokára bemutatnak.
Annak, aki pedig megszerette a rózsaszín barikát, egy jó hír: várható hamarosan mindkettőnek a folytatása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása