Végre az időjárás is kedvez a szabadtéri fesztiváloknak, az első igazán tavaszi szombat délutánon sokan vették nyakukba a várost és a rengeteg járókelőből bőven jutott érdeklődő a Belvárosi Sajtfesztiválra is. A Design Terminál és a Közért Bár között felállított bódékban és pultokban még ma is remek sajtokkal várják a vendégeket.
Mi is kimozdultunk a tegnap délutáni jó időben, és sajt iránti rajongásunktól vezérelve az Erzsébet tér felé vettük az irányt. Odaérve aztán meglepődve tapasztaltuk, hogy a kiállítók közül legfeljebb minden második kínál sajtokat – de azért így is volt bőven mit kóstolni.
Természetesen nincs kifogásunk az egyéb finom falatok, borok, pálinkák és más italok ellen sem, és végül azért nem kellett csalódnunk, úgyhogy érdemes alaposabban is körülnézni a pultok és bódék között.
Szinte lehetetlen felsorolni a rengeteg féle-fajta friss, krémes, fűszeres, füstölt, „túlkoros” és markáns aromájú sajtot, nem is beszélve arról, hogy tehén-, juh- és kecsketejből készült remekeket is felfedeztünk a pultokon. Elmeséljük nektek, hogy mik voltak a mi kedvenceink.
A friss sajtok kedvelőinek mindenképpen ajánljuk a kecsketejből készült gomolyákat, ezekből a legjobban a lila hagymával és a snidlinggel ízesítetteket szerettük, de ugyanitt isteni bazsalikomos camambert-jellegű sajtot is kóstoltunk. Remek Goudákat is találtunk, ebből nekünk különösen a zöld pesztós ízlett. A krémesebb-zsírosabb fajtákból pedig egy fantasztikus fokhagymás camambert-ből és Fourme d’ Ambert-ből is csipegettünk.
A sajtok mellett természetesen egyéb tejtermékeket is találtunk a pultokban, a nyers tejtől a vajon, kőrözöttön át a joghurtokig. És ahogy már említettük, a sajtokon és a tejtermékeken kívül sok más is várja az éhes látogatókat: remek és különleges szalámik, illetve a megszokottabb fesztiválételek is terítékre kerültek. Kenyérlángos, saslik, grillezett húsok, fagyi, természetes alapanyagokból készült édességek is szerepeltek a kínálatban. Ezeket a falatokat pedig le is kellett öblíteni, remek belga sörök, kiváló magyar borok és pálinkák mellett többféle limonádéval olthattuk szomjunkat.
Összességében a fesztivál kellemes időtöltés és jó program a napsütötte hétvégére, és még ha első látásra nem is sajtfesztiválnak neveznénk, az ínyenc sajtimádók is megtalálják itt a számításukat. Bár egy kicsit keresniük kell a zavarba ejtően széles kínálatban.
Kommentek