Nagyszüleink még a spórolásra, az ételmaradékok felhasználására tanítottak. Rengeteg recept született így, a levesektől kezdve egészen az édességekig. Íme néhány javaslat arra, hogy mi készülhet az összegyűjtött piros tojásokból, a megmaradt kalácsból, sonkából.
Hozzávalók:
hagyma
olaj
pirospaprika
só
bors
sok főtt tojás
Elkészítés:
Olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, amikor üvegessá válik pirospaprikával meghintjük, kevés vízzel felengedjük. A hagymát sózzuk, borsozzuk, kicsit főni hagyjuk, majd beletesszük a negyedekbe vágott főtt tojást. Egy kicsit hagyjuk, hogy a tojás is megmelegedjen (egy-két perc), utána rizzsel, tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.
Tojás leves
Hozzávalók:
leveszöldség
petrezselyem
kevés rizs
kevés liszt (elhagyható, a rizs is sűrít)
főtt tojás apróra vágva
só, bors, ételízesítő
Elkészítés:
A sárgarépát és a fehér répát kicsikre összevágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Kevés lisztel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk, majd vízzel felengedjük. Hozzáadunk egy marék rizst és addig főzzük lassú tűzön, amíg a rizs meg nem fő. A végén az összevágott tojást és a felaprított petrezselymet hozzáadjuk, ha szükséges, némi ételízesítővel meghintjük.
Kenyérben sült sonka
Hozzávalók:
0,5 kg kenyérliszt
2 dkg élesztő
1 kg főtt sonka
2 egész főtt tojás
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál mustár
só, bors
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kenyérliszthez. A liszt csomagolásán feltüntetett mennyiségű langyos vízzel bedagasztjuk a tésztát, meleg helyen kelni hagyjuk.
Közben a főtt sonkát a hagymával és a két egész tojással együtt ledaráljuk. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük.
Miután a kenyértészta megkelt, 2 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, a közepére felhalmozzuk a sonkás keveréket, majd kenyérformájúra hajtogatjuk a tésztát. Letakarva további fél órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 220°C fokra, a kenyér tetejét a tepsiben vizes ecsettel megkenjük. A sütő aljába egy másik tepsiben vizet teszünk, mert a sütés első felében a kenyeret párásítani kell. 220°C fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a vízzel teli tepsit, és a kenyeret további 45 percig sütjük 200°C fokon.
Ha elkészült, vizes ecsettel ismét megkenjük a tetejét, konyharuhával lefedjük. Miután kihűlt felszeleteljük, és fogyasztható. Tökéletes uzsonnára vagy reggelire.
Tojáskrém
Hozzávalók:
főtt tojás
mustár
vaj vagy margarin
petrezselyem
snidling
só
Elkészítés:
A tojásokat a vajjal villával összenyomjuk, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. Aki pépesebben szereti, az robotgéppel simára keverheti. Ízlés szerint hozzá lehet adni fokhagymát, apróra vágott zöldpaprikát, de dúsíthatjuk kevés túróval is. Kiváló pirítóssal, tavaszi zöldségekkel. Lehet reggelire, uzsonnára, de bulikra is kitűnő kis falatkákra kenve.
Hóvirágtorta
Az eredeti recept Hóvirág kétszersültre készült, de mi helyette a maradék kalács szeleteit használjuk. Talán így még finomabb a desszert, hiszen a kalácsot is mi sütöttük. A szeleteket egy nagy tepsiben enyhe tűzön óvatosan megpirítjuk (amíg piros nem lesz). Amikor már majdnem kész, elkezdjük a krém elkészítését.
Krém:
9 dl tejet forralunk. 3 tojássárgáját elkeverünk 5 evőkanál cukorral és 5 evőkanál liszttel 1 dl tejben. A keverékhez hozzáadjuk a forró tejet, majd főzzük, míg a liszt el nem keveredik benne. Rakhatunk bele citromhéjat vagy citromaromát.
A pirított kalácsszeleteket kicsit összedaraboljuk, tűzálló tál aljára rakjuk, majd tejjel elkevert rummal enyhén meglocsoljuk. Vigyázzunk, nem a rumtól kell a kalácsnak megpuhulnia! A kész krémet még forrón a kalácsra öntjük. Ha sok a kalács, készíthetjük az egészet rétegesre is: egy sor kalács, kérm, újabb sor kalács. A lényeg, hogy mindig a krém legyen az utolsó.
A 3 tojás fehérjét 3 evőkanál cukorral, amibe kakaót keverünk, hogy jó sötét legyen felverjük, és az egészet a még forró krém tetejére öntjük és elsimítjuk. Pár órát hűlni hagyjuk.
Quiche
Ez egy francia étel, de egyre jobban elterjed hazánkban is. A mi asztalunkon már rendszeresen előfordul, hiszen hamar és könnyen elkészíthető. Sonka helyett tehetünk bele akár zöldségeket is vagy a maradék kemény tojást felkarikázva, kinek mi van az éléskamrájában.
A tészta:
25 dkg finomliszt
7 dkg vaj
5,5 dkg sült zsír
2 tojás
A lisztet a hideg vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, hogy összeálljon. A kissé lágy tésztát fóliába csomagoljuk és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
Töltelék:
25 dkg sonka
2 nagyobb vöröshagyma
1 dl tejszín, 1 dl tejföl
1 dl langyos tej
bő marék reszelt sajt
só, fehérbors, szerecsendió
2 tojás
A töltelékhez az összekockázott sonkát és a hagymát összepirítjuk, utána a többi hozzávalóval elkeverjük.
A tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk, majd egy alacsonyabb tűzálló tálba tesszük. A tálat nem kell kikenni, a tészta elég zsíros. A tészta edényből kilógó, felesleges széleit levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. Beleöntjük a tölteléket (a sajtot lehet bele is keverni, vagy rászórni a végén). 180 fokon kb. 40 perc alatt pirulásig sütjük.
Kommentek