Kultography

Kiderült a nagy titok: ritka indiai kisoroszlánok születtek

Kiderült a nagy titok: ritka indiai kisoroszlánok születtek

Kultography írása itt: - 2013-03-28 15:41

[caption id="attachment_47936" align="alignright" width="300" caption="Fotó: Weidner Balázs"][/caption]

Minden valószínűség szerint a kiselefánthoz hasonló népszerűségre számíthat a február 15-én született négy indiai oroszlánkölyök. A kölyköket már húsvétkor láthatja a közönség az anyaállattal együtt a Fővárosi Állat- és Növénykert India Házában.

Az afrikai eredetű nagymacskák szaporodása természetesen nem lenne újdonság, azonban hazánkban eddig még nem született indiai kisoroszlán, nem hogy egyszerre négy. Shirwane, az anyaoroszlán 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, és 2010 óta él a magyar fővárosban. Az apa - tisztes nevén Basil - egy évvel fiatalabb, de ő is 2010-ben érkezett Budapestre.

A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok napjainkra már Délnyugat-Ázsiából is teljesen eltűntek, így ma már csak Indiában, Gudzsarát tartományban találhatóak vadon élő egyedek. A Gir Erdő Nemzeti Parkban mintegy háromszáz indiai oroszlán él természetvédelmi oltalom alatt, további háromszáz egyed pedig Európa és Ázsia 43 állatkertjének lakója.

A szezonnyitó sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy felnőttként is Budapesten maradhat a február 14-én született elefántborjú. Asha az utóbbi időben már egyre ügyesebben használja az ormányát, de az almát, még a gondozók adják a szájába, mert egyelőre azt még nem tudja megfogni, bár nagyon szereti ropogtatni. Az állatkert szakemberei nemrég úgy döntöttek, amennyiben elegendő területet tudnak az elefántok számára biztosítani a jövőben, akkor a legvalószínűbb, hogy Asha felnőtt korában is az anyjával marad.

Húsvétkor azonban nem csak az oroszlánkölykök miatt érdemes az állatkertbe látogatni. Nagyszombattól hétfőig rengeteg programmal, a húsvéti hagyományok köré szervezett látnivalóval és eseménnyel, illetve nyuszisimogatóval várja a kert a nagyközönséget. A Parasztudvar legifjabb lakói éppen az ünnepet megelőző napokra időzítve jöttek világra. Nem olyan régen egy aranyos boci született, az elmúlt időszakban pedig szinte minden napra jutott egy-egy kecskegida vagy kisbárány születés. Így a háromnapos ünnepen rengeteg cuki kisállatra lehet számítani.

[caption id="attachment_47929" align="aligncenter" width="661" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a kére! (Fotók: Weidner Balázs)"][/caption]

A húsvét kapcsán az állatkert természetesen a nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi kérdésekkel is foglalkozik. Az ünnepet megelőző időszakban a média segítségével arra igyekeztek mindenki figyelmét felhívni, hogy ne vásároljanak felelőtlenül húsvéti nyulat. A felelős nyúltartók számára az állatokról való szakszerű gondoskodást segítő információkat helyeztek el az intézmény honlapján. Nyulakat viszont - ahogy már évek óta - idén sem fogad be a kert.

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása