Kultography

A magyar dió a legjobb minőségű a világon

A magyar dió a legjobb minőségű a világon

Kultography írása itt: - 2013-03-22 07:30

„A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40%-kal esett vissza a diótermés, köszönhetően a fagynak és a szeptemberi szárazságnak. A megmaradt termés minősége viszont tökéletes volt” – értékelte röviden az évet Bujdosó Géza, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársa az éves Diókonferencia után.

Mint kiderült, a szárazság extrém módon gyengíti a fajták ellenálló-képességét, amely stressz betegség kialakuláshoz vezet. A szélsőséges környezeti, időjárási hatásokhoz a diófák nem tudnak alkalmazkodni, így kiváltképp fontos a gyümölcsfák jó kondíciójának megőrzése. Ugyanis amint romlik a fák fiziológiai állapota, sebezhetővé válnak a kórokozók ellen.  Ennek következtében pedig csökken a termőfelület, kevesebb lesz a termés és csökken a dió minősége is.

A problémák mellett a pozitív tendenciákról is beszéltek a Diókonferencia előadói, amelyből kiderült, hogy Magyarország egy rendkívül jó és stabil piaccal rendelkezik. A dióültetvények mérete évről-évre növekszik és egyre több diót telepítenek országszerte. Emellett az ország jelentős dióexportot bonyolít le Németországba, Olaszországba és Ausztriába.

Magyarország jelenleg 8 államilag minősített fajtával és évente országosan 5-6 ezer tonna szárított héjas termésmennyiséggel rendelkezik. A legnagyobb büszkeségre az adhat okot hazánknak, hogy a diótermés rendkívül jó minőségű és magas beltartalmi értékkel rendelkezik. A magbélben többszörösen telítetlen zsírsavak fordulnak elő, illetve jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és fenolokat is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása