Kultography

A Habsburg-család kincsei újra a nagyközönség előtt

A Habsburg-család kincsei újra a nagyközönség előtt

Kultography írása itt: - 2013-03-02 08:30

Péntektől Bécsben ismét megcsodálható a Habsburgok által felhalmozott kincsek tára, a Kustkammer kiállítása, melyben a korabeli tudás leképezésének vélt csodálatos reneszánsz- és barokk-kori tárgyakat gyűjtötte össze a család. A mai Kunstkammer alapjait a késő középkorban halmozták fel a Habsburg uralkodók és családtagok, a csodálatos arany- és ezüsttárgyakkal és különleges egzotikus darabokkal egészen a 19. századig bővítették a gyűjteményt.

A gyűjtemény darabjai között találhatók hegyi kristályból készült , rinocéroszszarvval díszített serlegek, óraművek, drágakövek, korallok, sőt, cápafog is, melyről sokáig úgy tartották, hogy egy sárkány fogai.

A gyűjteményt 2003 óta nem láthattuk, amikor is felújítás miatt bezárták a jelenleg a bécsi Művészettörténeti Múzeumban látható tárlatot, melyben az újranyitást követően az egykori családi kincseskamra több mint kétezer darabját tekinthetik meg a látogatók, de a teljes gyűjtemény mintegy nyolcezer darabot számlál.

A tárlat legértékesebb darabjának tartott arany sótartó, a Saleria is látható a kiállított darabok között. A 26 centiméter magas reneszánsz sótartót arany szobrokkal Ceres – a földművelés római istennője – és Neptun, a tenger istene ékesíti a Cellini által készített műtárgyat. A sótartót 1540 és 1543 között I. Ferenc francia király megrendelésére készítette a mester.

A rendkívüli ritkaságot 2003-ban ellopták a bécsi múzeumból, és csak 2006-ban került elő. A Salierát megkerülése után rövid ideig ismét megtekinthették az érdeklődők, azonban a viszontagságok során megsérült műtárgyat restaurálni kellett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása