Kultography

Magyar fa nyerte az európai versenyt

Magyar fa nyerte az európai versenyt

Kultography írása itt: - 2013-03-01 14:43

A cseh Nadace Partnerství elnevezésű szervezet harmadszor hirdette meg az Év fája versenyt. A megmérettetésen több mint 45 ezer szavazatot adtak le interneten, ebből 14 205 voks jutott a 250 éves egri platánfára.

Tavaly is magyar győzelem született a fák versenyén: akkor hét öreg európai fa közül a Somogy megyei Felsőmocsolád 400 éves hársfája lett az első helyezett. Az idei versengésre hat ország - Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - nevezett be egy-egy legendás történetű vagy szűkebb környezetében közösségteremtő hatású fát, illetve facsoportot.

A második helyen a lengyelországi Kozy platánfája végzett 13 898 vokssal, a harmadik az 5785 szavazatot gyűjtő kocsányos tölgy lett az írországi Tullamore-ból.  A fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségnek köszönhetően. A verseny e különleges fák segítségével szeretné felhívni a figyelmet történelmi és természeti értékeinkre és védelmük fontosságára.

A versenyre benevezett fák közül a bulgáriai Glusnik falu fehér eperfája és két diófája az egykor Bulgária függetlenségéért küzdő lázadók titkait őrzi. A legenda szerint az írországi Tullamore város Tölgykirálya misztikus erővel kötődik a Hutton-Bury családhoz, amelynek földjén a kocsányos tölgy áll: ha a fa egy ága letörik, a család egyik tagja meghal.

Híres történelmi eseményhez kapcsolódó, ámde kitalált történet fűződik a magyarországi pályázóhoz is, az egri termálfürdő területén élő platánhoz. A szájhagyomány szerint az egri vár török ostroma alatt, 1552-ben Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. A 250 évesre becsült fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették.

Ferenczy Tamás, Eger főkertésze korábban az MTI-nek elmondta: az egri termálfürdő platánfája akár 400 évig is elélhet.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása