Kultography

Hegyek és tengerek között: dokumentumfilm-sorozat a bevándorlókról

Hegyek és tengerek között: dokumentumfilm-sorozat a bevándorlókról

Kultography írása itt: - 2013-02-28 15:00

Az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával készült sorozat alkotói abból a feltételezésből indultak ki, hogy az utóbbi időben a magyar lakosságban előítéletek jelentek meg a Magyarországon élő "idegen" eredetű népességgel szemben. A Tárkinak egy 2011-ben készült, 3000 fős véletlenszerű mintán végzett kutatása szerint a magyarok messze alulértékelik saját százalékos arányukat a nem magyarnak tartott népességgel szemben.

A 25 perces portrék kifejezetten azzal a szándékkal születtek, hogy módszertani alapját képezzék egy olyan kutatásnak, amelyet magyarországi általános és középiskolás diákok körében végeznek el. A sorozatban fiatal bevándorlókat faggatnak élményeikről, tapasztalataikról: Phuong Vietnámból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervező, Peyman iráni egyetemista és táncművész, Samira iráni nyelvtanár, Gaya örmény énekesnő, Anna pedig orosz cipőtervező.

Mint írták, a dokumentumfilm-sorozathoz kapcsolódó kutatás keretében szociológusok a filmek alapján kérdőíveket állítottak össze, amelyeket az epizódok megtekintése után kitöltetnek a diákokkal. Az 500 fiatal részvételével folyó kutatás már elindult, eredményét - hogy milyen mértékben befolyásolta a bevándorlókhoz való viszonyt a filmek megtekintése - előreláthatóan március közepén teszik közzé.

A sajtóanyagban az alkotók annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a portrék képesek az idegenekkel szembeni attitűdöket pozitív irányban befolyásolni, az esetleges előítéletek felszámolhatóak.

A sorozat epizódjait Groó Diana, Török Ferenc, Gelléri Péter, Pálos György és Soós Kata rendezték.

A Hegyek és tengerek között epizódjai jelenleg csak a Youtube videomegosztó portálon tekinthetők meg, de a közeljövőben számos helyi, közösségi televízió műsorára tűzi őket, továbbá az országos televíziós csatornákkal már tárgyalnak a sugárzásról.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása