Kultography

Farsangi, csöröge, churros – fánk minden mennyiségben

Farsangi, csöröge, churros – fánk minden mennyiségben

Kultography írása itt: - 2013-02-14 19:00

A farsangi mulatságok elhagyhatatlan eleme ez a finomság, legyen szó akár a hagyományos baracklekvárral ízesített szalagos fánkról, az erdélyi túrófánkról, esetleg egy sós, káposztás változatról.

Farsangi szalagos fánk

Hazánkban a farsangi szalagos fánk örök sláger. Íme a mi jól bevált receptünk, és pár trükk, amelyek segítségével biztos, nektek is sikerülni fog.

Hozzávalók:

½ kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 pohárka rum vagy pálinka
késhegynyi só
½ liter tej
1 liter olaj

Elkészítés:

Az élesztőt 3 dl langyos tejben, egy kanál porcukorral és 3 kanál liszttel felfuttatjuk. A maradék porcukrot a tojássárgájával elkeverjük, és hozzáadjuk a kovászhoz (ez a felfuttatott). Ezután sorban hozzáadjuk a langyos vajat, az átszitált lisztet, a sót, a rumot vagy a pálinkát és annyi langyos tejet, amivel összegyúrva lágy kalácstészta állagot kapunk. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd a tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, meleg helyen a másfélszeresére kelesztjük.  Miután a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, az ujjunkkal a közepébe egy mélyedést nyomunk, majd letakarva további fél órán át pihenni hagyjuk. Középforró, bő zsiradékban kisütjük. A mélyedésbe baracklekvárt töltünk, vagy csak porcukorral megszórjuk a tetejét.

Tipp: Ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló és a helyiség is langyos legyen.

Sós fánkok

Bár a fánkról alapvetően egy édesség jut eszünkbe, érdemes megkóstolni a sós változatokat is. A káposztás fánkhoz burgonyás, sós, kelt tésztát készítünk, és a szokásostól eltérően nem kerek, hanem négyszög alakúra szaggatjuk. A négyzetek közepére pirított, fűszerezett káposzta kerül, az így kapott gombócokat bő zsiradékban kisütjük. Természetesen a káposzta helyére kerülhet kolbász, sonka vagy akár sajt is, az ízesítésnek csak a képzelet szab határt.

Herőce avagy csörögefánk

Forgácsfánk, herőce, csörögefánk - számtalan elnevezés, de mind egy desszertet takar: a finom, ropogós, nagymamáink által készített sült tésztát.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
5 dkg cukor
csipet só
4 evőkanál fehérbor (csörgősebb lesz tőle)
annyi tejföl, hogy közepes keménységű tészta legyen a végén

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd egy fél órát pihenni hagyjuk, ezután fél centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Formáját tekintve vághatjuk rombusz vagy téglalap alakúra, a lényeg, hogy a tészta közepét derelyevágóval (ha nincs, akkor késsel) bevágjuk, és a tészta végét ezen áthúzzuk, így kapjuk meg a jól ismert csörögeformát. Más dolgunk már nincs is, mint bő zsiradékban megsütni mindkét oldalát.

Túrófánkok

A túrófánkoknak is több fajtája, ezt is szokás sós és édes változatban is készíteni. A túrófánkot süthetjük gyűrű alakúra, mint, ahogy az amerikai fánkoknál, úgynevezett donutokat szokás, de sokan inkább a gombóc alakra esküsznek. A tésztájába keverhetünk rumba áztatott mazsolát, aszalt áfonyát vagy akár sajtot is. Ha az édes túrófánk mellett tesszük le a voksunkat, érdemes ricottával készíteni. Ez igazán pikáns és egyedi ízvilágot ad neki.

Karamellás Ekler fánk

Ha azonban egy igazán különleges fánkra vágyunk, akkor a karamellás Ekler a biztos befutó. Bár nem egyszerű elkészíteni, azonban az íze magáért beszél.

Hozzávalók:

10 dkg vaj
11 dkg liszt
5 db tojás
csipet só
20 dkg cukor
2 dl főzőtejszín
10 dkg mascarpone
egy csipet fahéj
egy evőkanálnyi citromlé
csokoládé és vaj a mázhoz

Elkészítés:

A vajat a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a tészta elválik az edény falától. Miután langyosra hűlt, a négy tojást egyenként beledolgozunk. Fontos, hogy alaposan kikeverjük a tésztát, mert ettől lesz üreges a fánk. Kivajazott sütőlemezre, egymástól jó nagy távolságra, habzsák segítségével 5-6 cm hosszú, vastag csíkokat készítünk a tésztából. Fél órát pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük a csíkok tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük. Ha kihűlt, a fánkok tetejét levágjuk.

A krémhez karamellizáljuk a cukrot, majd a tűzről levéve kicsit lehűtjük, ekkor hozzáöntjük a főzőtejszínt, az egészet visszarakjuk a tűzre, és addig kevergetjük, míg a karamell elolvad. Amikor szép egységes állagú a krémünk, fahéjjal  és citromlével ízesítjük, tovább főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, tíz-tizenöt percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, csomómentesre keverjük, az így elkészült krémet beletöltjük a fánkokba. Végezetül a fánkok tetejét olvasztott csokoládé és vaj keverékébe mártjuk.

Tippek: A tojás ne csorogjon le a megkent tésztáról, mert nem nő meg szépen a fánk. A sütőbe tegyünk egy hőálló edényben vizet, a gőztől még nagyobbra nőnek a fánkjaink. A sütés ideje alatt tilos a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánkok rögtön összeesnek.

Churros

A spanyolok kedvenc fánkja, a churros is egyre népszerűbb hazánkban. A könnyen elkészíthető, ízletes fánkrúd szintén égetett tésztából készül, mint az Ekler. A különbség itt csupán annyi, hogy a sütő helyett forró olajba tesszük a habzsákból kinyomott tésztát, majd fahéjas cukorban meghempergetjük. A közepébe krémet is tölthetünk, de akár egy bögrényi olvasztott csokoládéba is mártogathatjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása