Kultography

A Dal idén se több egy rossz viccnél

A Dal idén se több egy rossz viccnél

Kultography írása itt: - 2013-02-02 23:26

[caption id="attachment_42127" align="alignright" width="260" caption="Forrás: MTVA"][/caption]

Túl magas elvárásaink a korábbi évek tapasztalatai alapján nem voltak A Dallal. Ez az a műsor, amellyel a közszolgálati csatorna megpróbál a kereskedelmi adók tehetségkutatóival versenyre kelni, általában sikertelenül. Erre a kudarcra már eleve determinálva van, egyrészt egy olyan nemzetközi eseményre delegál előadókat, amelyet már Európa sem vesz komolyan. Sok ország bármiféle nemzeti előválogatók nélkül jelöli ki a képviselőjét, a versenyzők jelentős része a trash-pop műfajának képviselője, kivéve a skandináv országokat, ahonnan közepes habzású metál dalokkal kelnek versenyre az előadók. Másrészt a magyar dalszerzők vért izzadva próbálnak eleget tenni a szinte kötelező nevezésnek, amely nem segíti a minőségi dalok születését.

A magyar válogató első állomása során tíz előadót láthattunk abból a harmincból, amelyet a 244 jelentkező közül választott ki a szakmai zsűri. A dalokat hallgatva némelyik esetében azonban egy kicsit elszörnyedtünk és elgondolkodtunk azon, hogy ha
az adott szerzemény - például a Background nótája – a legjobbak között lehet, akkor milyenek lehetnek a be nem válogatott számok.

A zsűri, akárcsak tavaly, idén sincs a helyzet magaslatán, sokszor jellegtelen, lényegtelen értékelést adnak, vagy a pontozásuk nem tükrözi azt, amit előtte mondtak. Azt különösen nem értjük, hogy miért nem egyszerre történik a szavazás, miért egymás után (és így a egymástól befolyásolva) pontoznak a tagok.
A végeredmény sok meglepetést nem tartogatott: Pál Dénesék elsőként jutottak tovább, és ha a dalfesztivál a hatásvadász, csöpögős dalokról és előadásokról szól (a tavalyi év alapján pedig ez pontosan így van), akkor valóban ez a duett illik leginkább a nemzetközi színpadra a most látott 10 dal közül. A Szíveddel láss című szerzeményen kívül továbbjutott még Keresztes Ildikó (!) és Rácz Gergő. A nézők szavazással Palcsó Tamást, Gyurcsík Tibort, valamint Baricz Gergőt juttatták tovább.

Kovács Anna Dóra - Mittelholcz Dóra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása