Kultography

Farsangi disznótoros fesztivál Ajakon

Farsangi disznótoros fesztivál Ajakon

Kultography írása itt: - 2013-01-30 17:00

A nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző rendezvényéről ismert, Kisvárda melletti településen második alkalommal rendezik meg a disznótoros vigasságot.

A Péter-tó melletti fesztiválközpont kapui reggel hat órakor nyílnak meg látogatók előtt, a korán kelő böllérek és a csapatok ezután a fogópálinkákat "tesztelik le", majd ezután következik a disznók megszúrása és elvéreztetése. A benevezett fogócsapatok többek között olyan disznótoros finomságokat készítenek el, mint az orjaleves, a toroskáposzta, a kolbász és hurka, de kínálnak majd tepertőt és kocsonyát, amelyeket kóstolójegy ellenében a látogatók is megízlelhetnek.

A bátrabbak emellett hurka- és kolbásztöltési tudományukat vethetik össze, de délutánra az is ki fog derülni, hogy kinek a lábán van a fesztivál legszebb gumicsizmája. Miközben az ételek készülnek, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató verseny nyertese, a Parapács Zenekar húzza a talpalávalót, délután pedig a legjobb fogópálinkát díjazzák.

A tavalyi rendezvényen több mint húsz csapat vásárolt és vágott "közdisznót", azaz az önkormányzat közmunka programjának keretében nevelt sertéseket.

A kulturális programról napközben a hazai könnyűzenei élet szereplői és a hagyományőrző ének- és táncegyüttesek gondoskodnak, délután három órától egy hamisítatlan farsangi mulatozás kezdődik kifulladásig a II. Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztiválon.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása