A tokaji édes és száraz borokhoz illő finom falatokat Fűszeres Eszter gasztroblogger készíti, a jazz zenéről a Concerto Hanglemezbolt gondoskodik, amit Tóth Viktor szaxofonjátéka fűszerez.
Tokaj-Hegyalja évszázadokkal ezelőtt az édes borairól vált világszerte ismertté. A varázslatos természeti környezetben fekvő aprócska faluban, Erdőbényén készülnek évszázadok óta a környékbeli borászatokat kiszolgáló tölgyfahordók. A településbe új életet lehelnek tehetséges, fiatal borászai akik kiváló, minőségi száraz borokat is készítenek: ásványos furmintokat, mézes hárslevelűket, és bódító illatú, sárga muskotályokat. Az édes borok ma már könnyedebb stílusúak, mint korábban, a borok édességét szép savak varázsolják elragadó harmóniává. Régebben ezeket a borokat kizárólag desszertekhez, vagy desszertborként kínálták, de érdemes más ételekkel is kipróbálni őket – és erre a közelgő ünnep kiváló alkalom - például kacsa és libasülttel, tengeri halakkal, sajtokkal, pástétomokkal és egzotikus fűszerekkel – gyömbérrel, kurkumával, chilivel - készült ételekkel.
10 erdőbényei borászat képviselteti magtá: Ábrahám, Bardon, Béres, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Turján, Vayi, Vivamus
További információk itt.
Kommentek