Kultography

Mindentudás Színházi Egyetem indul Békéscsabán

Mindentudás Színházi Egyetem indul Békéscsabán

Kultography írása itt: - 2012-10-31 11:30

Kovács Edit színész, esztéta, a sorozat ötletgazdája elmondta: az Ibsen Stúdió Színházban minden hónap első hétfőjén neves előadók fejtik ki gondolataikat a művészet szerepéről és jelentőségéről. Az előadássorozat célja felhívni a színházat, a művészetet szerető békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból, katarzist kiváltva felszabadítani őket a mindennapok szorongásai alól - fogalmazott. A művésznő úgy vélekedett, hogy minden emberben benne van a vágy a katarzis átélésére, csak ezt elnyomja a populáris kultúra, a show-business és a szappanoperák irreális világa. "Szeretnénk közelebb hozni az embereket a mondanivalót közvetítő, tartalmas művészethez, meggyőzni őket arról, hogy minden kor művészete róluk és értük szól" - hangsúlyozta.

A sorozat november 5-én Gyenge Zoltán, a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanára előadásával indul; a művészetek születéséről beszél, festészeti, zenei és színházi alkotások felhasználásával. Decemberben Czeglédi András, az SZTE adjunktusa Ukrónia és Színház címmel az utópia és a színház, az idő és tér viszonyáról beszél. Gausz András, az SZTE docense januárban Miért van szükség J. S. Bach és Beethoven rajongóinak titkosrendőri megfigyelésére? címmel tart előadást A következő havi előadáson Papp István, a SOTE neuromuzikológusa Nyelv-agy-zene címmel a zene mibenlétéről, illetve arról beszél, hogy mi volt előbb, a beszéd vagy az ének. Demcsák Katalin márciusban a commedia dell'arte titkairól és aktualitásairól mesél a közönségnek. A sorozatot Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának előadása zárja áprilisban, ő a színpadi művek születésének titkaiba avatja be az érdeklődőket.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása