Kultography

Csukás István az Astrid Lindgren Emlékdíj várományosai között

Csukás István az Astrid Lindgren Emlékdíj várományosai között

Kultography írása itt: - 2012-10-13 08:15

Csukás Istvánt az IBBY (International Board of Books for Young Readers) magyarországi szervezete a Magyar Gyermekirodalmi Intézet tanácsadásával jelölte. A várományosok listáján 67 ország 207 jelöltje szerepel.

Az elismerést 2002-ben, Astrid Lindgren svéd gyermekírónő halála után alapította a svéd kormány abból a célból, hogy hangsúlyozza az értékes gyermekirodalom fontosságát szerte a világban és globális szinten megerősítse a gyermekek jogait. Alapítói Astrid Lindgren szellemisége előtt tisztelegve hiszik, hogy a gyerekek irodalmi ismereteinek megteremtése előfeltétel a demokrácia és a nyitottság felé. A díjat kísérő figyelem hatására több művet fordítanak le és így több gyerekhez jut el a minőségi irodalom.

Az elismerést szerzők, illusztrátorok, mesélők és az olvasás népszerűsítéséért tevékenykedők kaphatják meg minden évben. A díj lehet egyéni, de kaphatja szervezet is nyelvre, nemzetiségre való tekintet nélkül.

A díjazással együtt járó pénzösszeg 5 millió svéd korona (több mint 150 millió forint), ez egyben a legmagasabb díjazású gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerés a világon. Az eredményt 2013. március 26-án 13 órakor jelentik be a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása