Kultography

Magyarország a díszvendég a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron

Magyarország a díszvendég a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron

Kultography írása itt: - 2012-09-29 14:30

A sajtótájékoztatót követően Szentgyörgyi Klára, a belgrádi magyar nagykövetség kulturális szakdiplomatája elmondta, hogy a díszvendégnek ingyen járó 190 négyzetméteres standon rendezkedhet be Magyarország, a mottó a Kreativitás, játékosság, innováció lesz. A hagyomány szerint a zárónapon, október 28-án sajtótájékoztató keretében adják át a könyvstafétát a következő év díszvendégének, ezúttal Lengyelországnak. Tavaly Portugáliától vette át Magyarország a stafétát.

Az eseményt Szécsi Noémi író nyitja meg, akinek Angliában nagy sikert aratott könyvét, a Kommunista Monte Cristót lefordították szerbre és bemutatják a közönségnek. Találkozhatnak az olvasók többek között Örkény István Egyperces novelláival, Hamvas Béla könyveivel, és 14 fiatal író, költő is bemutatkozik.

Polgár Judit sakknagymester gyermekeknek szóló, Sakkjátszótér című kétkötetes munkáját is lefordították szerbre, a könyvet maga Polgár Judit mutatja majd be a közönségnek. Elmegy Belgrádba tanítványa, a Budapesten élő Alex Krstulovic sakk Európa-bajnok is, aki 20 táblás szimultánt fog játszani a gyerekekkel a vásáron.

A szakdiplomata tájékoztatása szerint várhatóan ott lesz a könyvvásáron Zilahy Péter, Zalán Tibor és két Vajdaságból Magyarországra áttelepült író, műfordító: Orcsik Roland és Kollár Árpád is. Emellett a könyvvásár ideje alatt magyar táncház is működik majd élő népzenével és néptánccal.

Megjelent Szabó Magda Az ajtó című regénye is szerbül. A vásáron tartott könyvbemutató után Nebojsa Popovic filmkritikus a történetből készült Szabó István-filmről beszél, majd le is vetítik az alkotást - összegezte a magyar programokat Szentgyörgyi Klára.

Tavaly a belgrádi nemzetközi könyves seregszemlének csaknem 148 ezer látogatója volt, a rendezők idén több emberre számítanak, mert Szerbia távoli vidékeiről szervezett utakkal, kedvezményekkel fogják csábítani a vásárra a közönséget - tette hozzá.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása