Kultography

Barokk operakülönlegesség CD-n

Barokk operakülönlegesség CD-n

Kultography írása itt: - 2012-09-29 17:30

A hangfelvétel különlegessége, hogy öt kontratenort foglalkoztat, méghozzá napjaink legelismertebb sztárénekeseit. Philippe Jaroussky, Max Emanuel Cencic, Franco Fagioli, Jurij Minyenko és a Valer Barna-Sabadus énekli a főszerepeket.

Utóbbi a Müncheni Theaterakademie előadásában, a Prinzregenetentheaterben Hasse Didone abbadonata című operájában aratott sikert, a produkciót Kovalik Balázs rendezte. Valer Barna-Sabadus 2011-ben Baráth Emőke mellett Innsbruckban megnyerte a Cesti Énekversenyt.

Leonardo Vinci operáját a Concerto Köln együttese Diego Fasolis vezényletével és a Svájci Rádió és Televízió Kórusának közreműködésével játszotta lemezre.

A háromfelvonásos operát a CD énekesei december 13-án a párizsi Théatre des Champs-Elysées-ben mutatják be, majd Bécsben, Lausanne-ban és Kölnben is színre kerül.

A  világuralomra törő perzsa uralkodó, barátai, ellenségei, szerelmei bonyolult történetét Pietro Metastasio formálta librettóvá. A "sztoriból" Vincin kívül még 16 zeneszerző írt operát, köztük olyan híres alkotók, mint Gluck, Cimarosa vagy Paisiello. A téma jó lehetőséget kínált, hogy a kor divatos kasztrált énekesei, például Giovanni Carestini, Farinelli vagy Caffarelli csillogtassák meg bravúros énektechnikájukat.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása