Kultography

A nélkülözhetetlen D-vitamin, és ami mögötte van

A nélkülözhetetlen D-vitamin, és ami mögötte van

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-09-29 10:00

Michael F. Holick könyvének nagy hibája, hogy kiragad adatokat, tényeket, és csak a saját szempontjának megfelelően vizsgálja azokat. Bár a D-vitamin fontosságát egy másodpercig sem vitatom, sőt készséggel elismerem, hogy az emberek nagy része hiányt szenved ebből a létfontosságú vitaminból, ami sok problémánk egyik okozója lehet, azonban sosem szabad csak egy dolgot felelőssé tennünk egészségi állapotunkért. Holick előszeretettel alkalmaz olyan statisztikai adatokat, mint hogy a napfényes országokban ritkábbak a sejteket és szerveket érintő rendellenességek, és mindezt a napozással, és az ennek következtében termelődött D-vitaminnal magyarázza. Holott az emberek egészségi állapotára nem csupán a D-vitamin, de a stressz, a környezetszennyezés, a vitamin és ásványi anyag szegény táplálkozás, a gyorséttermi ételek fogyasztása és még számtalan tényező befolyással van.

Az sem elhanyagolható tény, hogy Holick gyakran olyan megoldásokat kínál fel a D-vitamin hiányunk pótlására, és ezáltal életünk egészségesebbé tételére, mint a fénydoboz beszerzése, ami az időseknél kialakult alvászavarok, a demencia és hangulatingadozások kezelését segítené elő, a készülék azonban rendkívül drága. Valljuk be őszintén, Magyarországon nem sok idős ember vagy akár idősöket gondozó otthon engedheti meg magának, hogy fénydobozt vásároljon, ami ráadásul nem is biztos, hogy önmagában megoldást jelent majd a problémákra, mert sokszor gyógyszeres kiegészítés is szükséges. Persze ha erre nem futja, még mindig ott vannak az író jó tanácsai a jobb alvás érdekében, amit kortól függetlenül mindenki megfogadhat: délután 2 óra után már ne fogyasszunk koffein tartalmú italokat, lefekvés előtt ne igyunk sokat, ne együnk nehezet, ellenben vegyünk egy forró fürdőt, ami ellazítja az izmokat, mozogjunk rendszeresen... stb.  Most őszintén van olyan, aki ezeket az alapvető dolgokat nem tudja?

Holick három lépése a D-vitamin szintünk helyre állítására a következő: 1. napozzunk heti két-három alkalommal, akár szoláriumban is, azonban kerüljük a leégést; 2. jutassunk több kalciumot a szervezetünkbe; 3. szedjünk D-vitamin készítményeket. Természetesen ehhez jár rengeteg jó tanács, mind a napozás mennyiségét illetően, mind a kalcium bevitellel és a D-vitamin készítmények szedésével kapcsolatban.

A három pontos tanácsot érdemes megfogadni, hiszen a D-vitamin hiány általános probléma, de ne feledjük el, nem csak ez a vitamin hiányzik a szervezetünkből. A könyvben leírtak betartása egy jó lépés az egészséges életmód irányába, azonban ennél sokkal többet kell tennünk azért, ha valóban szeretnénk elkerülni mindazokat a betegségeket, amiket az író felsorolt: a csontritkulást, a szívbetegségeket, a rákot, az autoimmun betegségeket, a depressziót, az álmatlanságot, az ízületi gyulladásokat, a cukorbetegséget, a krónikus fájdalmakat, a pikkelysömört, a fibromyalgiát…stb. Engedjük be a napfényt az életünkbe, és figyeljünk oda szervezetünk igényeire, de ne várjuk a csodát csupán a nap áldásos sugaraitól!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása