Kultography

Debreceni orvoscentrum: száz év képekben

Debreceni orvoscentrum: száz év képekben

Kultography írása itt: - 2012-09-20 15:10

A centenáriumi kiadvány fotókon mutatja be az egyetemváros orvoskari telepének százéves történetét két orvos, Batár István szülész-nőgyógyász egyetemi docens és Tóth Csaba urológus professzor szerkesztésében.

Az album fejezetei végigvezetik az olvasót a kezdeti építkezéstől az arculatváltáson át az újabb létesítmények, nagyberuházások megjelenítéséig. A kötet olvasói megismerhetik az egyetemi vezetőket, bepillanthatnak az intézmény nagyobb eseményeibe, láthatnak életképeket a múltból, a diákéletből, és bemutatkozik a mai DEOEC intézeteivel, klinikáival együtt.

A kötet szerkesztői szorosan kötődnek a centrumhoz: Batár István az intézmény száz évéből több mint ötvenet személyesen is végigélt, előbb diákként, majd a szülészeti és nőgyógyászati klinika orvosaként.

A kiadványban olyan kuriózumok is megtalálhatók, mint a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem felállításáról rendelkező 1912-es "törvényczikk", amelyet az utolsó pillanatban bocsátott rendelkezésükre az Országos Levéltár, vagy Neuber Ede bőrgyógyász professzor légi felvételei az 1930-as évekből. Kivételes képeket köszönhetnek Kiss Zsigmond egykori egyetemi tanácsjegyzőnek, akinek 12 kötetes fényképalbum-sorozata a csodával határos módon túlélte a háború pusztítását, és ma az egyetemi és nemzeti könyvtár gyűjteményét gazdagítja.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása