Kultography

Orvosi segítségre szoruló orvos – Dr. Ozzy Osbourne túlélési praktikái

Orvosi segítségre szoruló orvos – Dr. Ozzy Osbourne túlélési praktikái

Kultography írása itt: - 2012-08-30 09:37

Mr. Sötétség Hercege olyan szempontból mindenképpen jó választásnak tűnik orvosi tanácsok osztogatására, hogy önmagában természetfeletti jelenség, az pedig, hogy még életben van a 40 évig folytatott, az őrült jelzővel épphogy csak karcolt életvitele ellenére, valóságos csoda. Külön előny az összegyűjtött cikkek szempontjából, hogy a szerző gazdag tapasztalatokkal bír a felvetett témákban – legyen az betegség, alkohol- vagy drogproblémák, szexuális kérdések vagy egyszerűen csak elmebaj. Ki lehetne alkalmasabb ezek megválaszolására, mint egy hipochonder, ex-alkoholista, ex-drogos rocksztár?

Alapvetően jól teszi, aki ettől a kombinációtól nem szépirodalmi élményre számít – megfontolandó lenne a szóhasználat alapján valamilyen karikába foglalt szám, vagy legalább egy szülői figyelmeztetés feltüntetése – de a könyv ennek ellenére meglepően szórakoztató. Mi több, esetenként érdekes.

Amit a The Osbournes című reality-ből már úgyis tudtunk – vagyis, hogy a korral sem feltétlenül nő be az ember feje lágya – arra a könyvben sem cáfol rá a szerző: esetenként már az agyamentség határát súroló ötletekkel áll elő egy-egy olvasói levélben felvetett problémára, de a poénokon túl jónéhány érdekes információval is gazdagodhatunk az összeállításból – érdekes tudni például, hogy Ozzy-nak még neandervölgyi rokona is van. Ez mondjuk talán nem is annyira meglepő.

A cikkeket témák szerint csoportosítva, a legmeghökkentőbb, besorolhatatlan kategóriába tartozókat pedig abc-sorrendben rendezték össze. A fejezetek végén egy gyors teszttel mérhetjük le a frissen, autentikus forrásból megszerzett tudást, illetve a könyv végén található válaszokkal kombinálva még extrémebb sztorikat, adatokat és tényeket tudhatunk meg.

Az olvasói kérdésekre adott vicces – kis rosszindulattal helyenként csak vicceskedő – válaszok mellett viszont olyan problémák is előkerülnek, amiket még „a rock legnagyobb túlélője” is komolyan vesz. A komoly betegségek jeleit jó szemmel szúrja ki egy gyakorló képzelt beteg, és ezeket valóban nagyon komolyan is kezeli. Más szempontból kifejezetten meglepően hat Ozzy-tól a drogról, alkoholról, gyógyszerekről, sőt, a cigarettáról való leszokásra való buzdítás, de tény: ha neki sikerült, nem létezik lehetetlen.

Egyetlen hiányérzetünk volt a bölcs tanácsokkal kapcsolatban: arról sajnos nem áll rendelkezésre adat, hogy az olvasók közül hányan, és milyen sikerrel alkalmazták a Dr. Osbourne tanácsait. Viszont azt csak remélni tudjuk, hogy nem került mindegyik bevetésre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása