Augusztus végén már nálunk is nagyon finom ízű, termelői paradicsomokat lehet kapni, így a kísérletező kedvű szakácsoknak érdemes kipróbálniuk belőle a jam készítést. Az elkészítése nagyon egyszerű, fogyasztáskor legjobb pirítóson, vajjal, sajttal (szinte bármilyennel, de kecskesajttal isteni) tálalni. Mindemellett nagyon jól illik sertésből készült ételek mellé, de a portugálok süteményekhez és tortákhoz is használják. Ez utóbbiak számunkra már egy kicsit bizarrnak tűnnek.
Az elkészítése:
A lekvár elkészítéséhez a húsosabb, kevésbé lédús, kevesebb maggal rendelkező paradicsom a legtökéletesebb. Fontos, hogy jó érett paradicsomokat válasszunk, mert különben nem lesz igazán finom. Hámozzuk meg a paradicsomokat, majd távolítsuk el belőlük a magokat. Ez a legegyszerűbb pürésítéssel, majd szitán átszűréssel, hiszen a későbbiekben úgyis püré állagú paradicsomra lesz szükségünk.
Mérjük le a már kimagozott mennyiséget, majd a súlynak megfelelő mennyiségű cukrot adjunk hozzá - 1 kg paradicsomhoz 2 dkg cukor. A Portugálok nagyon édesszájúak, ők több cukorral készítik. Az egészet keverjük össze egy serpenyőben. Forráspontig melegítsük, utána körülbelül egy órán keresztül főzzük alacsony lángon.
Egy óra után vegyünk ki egy kanállal és tegyük egy kistányérra. Amint kihűlt használjunk egy kanalat ahhoz, hogy teszteljük, elkészült-e. „Vágjunk" bele a kanállal, amennyiben középen megmarad a vágás helye, azaz kettéválik az egész (ahogy a képen látható), akkor készen van. Amennyiben még nem válik el, nincs kész, további 15 perc főzésre lesz szükség mielőtt megismételjük a tesztet. Akik még pikánsabban szeretik, azok adhatnak a kész lekvárhoz némi fahéjrudat a tároláshoz.
Forrás: Celia Pedroso
Kommentek