Kultography

A modern hamupipőke meséje

A modern hamupipőke meséje

Bender Krisztina írása itt: - 2012-08-17 18:30

A regény középpontjában Arlene áll, akit fiatal korában nevelőapja Londonba küld. A lány egy idő után saját lábára áll, de a gazdasági válság neki is betesz. Hazatér, és egyetlen megoldásként úgy tűnik, pont nevelőapjához kell fordulnia. A férfi azonban furcsa feltételeket szab ahhoz, hogy a lányok – Arlene és két, elkényeztetett, mogorva féltestvére – hozzájussanak a pénzéhez. Farmgondozás, 4.30-as kelés, stb. Hogy még Arlene életét más is „bonyolítsa”, nem hiányozhat a regényből a férfi, gyermekkori játszópajtása személyében, aki szintén nem fogadja őt túl lelkesen. Szakma és magánélet – mit hoz ki belőlük a lány?

Nos, honnan is kezdjük… a romantikus történeteket alapvetően szereti az ember. Főleg, ha nő az illető. Főleg, ha melengeti az ember lelkét. Még akkor is, ha kicsit meseszerű. De amikor nagyon az, nehéz azonosulni vele. A probléma a könyvvel annyi, hogy míg egy mesében kötelezőek a mesés elemek, egy regényben, hacsak nem ez az alapkoncepció, valahogy kilógnak a való életből.

Itt található gonosz mostohatesó, abból is kettő, aztán rideg nevelőapa, és egykori játszópajtásból lett jóképű férfi… Minden olyan meseszerű, a két testvér, akik elkényeztetett lányokból a lóápolást követően normál értékrenddel bíró nők lesznek, a férfi és nő közötti kapcsolat, mely az első pillanattól kezdve egyértelmű a két főhősön kívül mindenkinek, főleg nekünk, olvasóknak. A karakterek kevéssé kidolgozottak, a történet elnagyolt, fordulatok és igazán mély érzelmi jelenlét nélkül. A főhőst még csak-csak megismerjük, a többiekről alig ejt szót a könyv. Nem ér minket sok meglepetés, nincs kibontva a múlt, nincs kibontva a jelen. Maga a könyv csak 150 oldalas, talán ezért is hiányoznak azon elemek belőle, melyektől ebből a történetből egy sokkal tartalmasabb regényt lehetett volna alkotni.

Persze, könnyed kikapcsolódásnak, könnyű regényeket kedvelőknek tetszeni fog Rupáner-Gallé Margó írása, de lehetett volna belőle valami sokkal több, sokkal jobb. A regény végén olvasható a „folytatjuk”…reméljük a felsorolt elemekkel együtt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása