Kultography

Szentnek lenni néha átok

Szentnek lenni néha átok

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-07-31 18:30

Lois McMaster Bujold a Hugo-díjas Lelkek lovagja szerzője egy ismeretlen világba kalauzol el minket, ahol az istenek szenteken keresztül próbálják befolyásolni az emberek sorsát. Azonban ne a mi keresztény hitvilágunk szentjeire gondoljunk, itt bizony egy kicsit mást jelent ez a titulus. Nem jósággal és helyes tettekkel érdemlik ki ezt az áldást vagy büntetést a kiválasztott emberek. Szent úgy lesz valakiből, ha lemond az élete feletti döntés jogáról az istenek javára. Ez történt főhősünkkel Cazarillal is.

Képzeljünk el egy birodalmat, amely több kisebb királyságból, hercegségből áll. A királyi családon, a Chalion-házon azonban átok ül, egy a múltban elkövetett halálmágia miatt, amely nemzedékről nemzedékre száll. Cazarilból, egy nemesi ház apródjából előbb katona lesz, majd parancsnok és balsorsára végül ragszolga egy kegyetlen kalózgályán. A hátát korbács ütötte sebek borítják, és ha nem figyeltek volna fel rá az istenek, valószínűleg egy roknari hajó fedélzetén pusztul el, embertelen körülmények között. A megmenekülését hosszú hónapokig tartó gyógyulás követte, majd visszatért Valendába, ahol ifjúságát töltötte, remélve, hogy az özvegy úrnő megszánja, és újból munkát kaphat a kastélyban. Azt még álmában sem gondolta volna, hogy a király unokahúgának tanítójává teszik, s hogy mindez hova vezet majd a későbbiekben.

Bujold nem kapkod a történetmesélés közben, szép lassan, fokozatosan ismerhetjük meg Cazaril és a királyi család történetét, a birodalom vallását és szokásait. És bár a csodák világában járunk, az emberi természet semmi újdonságot nem tartogat számunkra. Árulás, gyilkosság, csalás, hazugságok hálója borítja Cardegosst. A király gyenge, helyette a kancellár uralkodik, akinek a szeme előtt csak egyetlen cél lebeg, a hatalom. Tisztességes eszközökkel Cazaril nem tudja megvédeni tanítványát a kancellár mesterkedésétől, így csupán egy választási lehetősége van: a halálmágia. Azonban, aki ezzel kísérletezik, csak úgy ölhet meg valakit, hogy a saját lelkét is feláldozza. Így furcsamód épp egy gyilkosság által lesz főhősünkből szent, s kezdetét veszi a harc a Chalion-házat sújtó átok ellen.

A fordulatos, izgalmas történetet olvasva gyakran eszünkbe juthat George R. R. Martin Trónok harca sorozata. Bujond világa ugyanis tökéletesen illeszkedik Martin történetébe, olyannyira, hogy a birodalom vallása,  bár ötre fogyatkozva, de roppant hasonlatos a Hét Hitéhez, amit a Trónok harcából ismerhetünk. Bujondnál is megjelenik az Anya, az Atya, a Szűz, a Katona és az Idegen, csupán a neveken változtatott egy kicsit. A hasonlóságok azonban érthetőek, hiszen egy középkori fantasy világ megalkotásához Martin könyvsorozata remek ihletőül szolgálhatott a többi írónak is. Szerencsére, azonban a véres leírások a Chalion átkából kimaradtak, így ezt a regényt a gyengébb gyomrú olvasók is nyugodtan a kezükbe vehetik.

Az Alexandra Kiadónál megjelent regény könnyű kikapcsolódást nyújt, célja csupán a szórakoztatás. Ha nem világmegváltó elméletekre és filozófiákra vágyunk, csupán egy kellemes, kalandos estére, mindenképp érdemes kézbe venni Lois McMaster Bujold újabb nagyszerű meséjét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása