Kultography

Eddig kiadatlan F. Scott Fitzgerald-novellát közöl a The New Yorker

Eddig kiadatlan F. Scott Fitzgerald-novellát közöl a The New Yorker

Kultography írása itt: - 2012-07-31 17:30

A magazin eheti számban közölt elbeszélés eredeti elutasítása akkoriban nem számított meglepetésnek, mivel Fitzgerald hírnevének és elismertségének nagy részét csak halála után szerezte. Ez, (és A nagy Gatsby filmváltozatának közelgő bemutatója) sarkallhatta a The New Yorker szerkesztőségét arra, hogy majd' hetven évvel az elkészülte után mégis lehozzák a "Thank you for the light" című történetet.

A magazin szerkesztősége egy belső üzenetben ezzel magyarázta Fitzgerald munkájának visszadobását: "Teljes mértékben kizárt (a publikálása). Túlzottan furcsának és túlzottan a hozzá köthető stílustól eltérőnek találjuk és egyébként is, egyszerűen túl fantasztikus történet."

A novellát nemrég az író unokái találták meg a hagyaték között, mikor egy Fitzgerald-ereklyéket felvonultató vásárhoz készítették elő az írásait. James West, egy Fitzgerald-kutató elolvasta a rövid történetet, és újból a The New Yorker figyelmébe ajánlotta azt, hátha ez alkalommal sikerrel jár.

A magazin pedig most -annak ellenére, hogy a dohányzást és az amerikai egyházat középpontba állító elbeszélés igencsak idejétmúlt hatást kelt- igent mondott az irodalmi ritkaság publikálásra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása