Kultography

Ételérzékenységgel is ehetsz finomat!

Ételérzékenységgel is ehetsz finomat!

Kultography írása itt: - 2012-06-10 10:00

A Millenárisonn nem csak különleges ételeket és italokat kóstolhatunk, de érdekes előadásokkal és programokkal is várják az érdeklődőket. A Miele Gasztroszínpadán tegnap egy fontos téma került előtérbe. Magyarországon egyre többen élnek valamilyen ételallergiával, és bizony a laktóz- vagy gluténérzékenyek sokféle hátrányt szenvednek el emiatt, akár ha a mindennapi főzésről, akár egy éttermi vacsoráról van szó.

Kiss Mariann maga is érintett a kérdésben, hiába hivatásos szakács, laktózérzékenysége miatt neki is komoly akadályokkal kell megküzdenie. Elmondta, hogy sokszor egy nívósabb étterem konyhája sincs felszerelve laktózmentes termékekkel, így a gazdag ételkínálat is néhány tételesre szűkül számára. Apró vigaszt csak az jelent, hogy ez nem a magyar vendéglátóhelyek lemaradását mutatja,  sajnos Európa legtöbb országában hasonló a helyzet. Olaszország erős kivétel, ott egyre több olyan étterem nyílik, ahol éppen az ételérzékenyek jelentik a célközönséget.

A magyar szakács a nehézségek ellenére pozitívan áll a problémához, és miközben a jelenlévőknek lazaccal töltött batyukat készített (természetesen glutén - és laktózmentes hozzávalókból), mesélni kezdett arról, miért is jó ez a "kötelező diéta". Az ételérzékenyek, habár ezt nem önként vállalták, sokkal egészségesebben élnek, mint azok, akik bármit bárhol megehetnek. Jóllehet a laktóz - és gluténmentes termékek drágábbak, egyre könnyebben elérhetőek, és olyan eljárással készülnek, amelyek egészségesebb hozzávalókat eredményeznek. Mariann egyébként általában internetről rendel, mert így a legolcsóbb és a legegyszerűbb is a beszerzés.

Angelina Jolie és Brad Pitt budapesti tartózkodása során Mariann felelt a színészpár ételeiért is. Mindketten nagyon egészségesen élnek, tészta ritkán került az asztalra, sok zöldet, salátát esznek kevés hússal. Az ilyen tudatos ételválasztás is fontos, ha hosszútávon szeretnénk egészségesek maradni.

A beszélgetés végére pedig elkészültek a finom fogások, amelyeket bárki megkóstolhatott, mi a már említett lazacos finomságra szavaztunk, és csak pozitívan nyilatkozhatunk. Úgy tűnik végre vége annak az időszaknak, amikor az ételérzékenység miatt sokan a finom falatokról is kénytelenek lemondani. Ez a fél óra Kiss Mariannal a konyhában sokak kedvét hozta vissza egy kis glutén- és laktózmentes főzőcskéhez, a miénket legalábbis biztosan.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása