Kultography

Vallanak a söröskorsók - kiállítás Pécsen

Vallanak a söröskorsók - kiállítás Pécsen

Kultography írása itt: - 2012-06-08 18:30

A Rákóczi utcai épület látogatói a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből válogatott 150 söröskorsó és kupa, valamint a pécsi sörgyár eredeti alapító oklevele, a XX. század első felében vezetett leltárkönyve mellett számos helyi vendéglőről és sörivóról készült régi fotót, sörfogyasztást népszerűsítő plakátot tekinthetnek meg. A XVIII-XX. században üvegből, kerámiából, fémből, agyagból készült, különböző űrtartalmú kriglik festett vagy domború mintáin mesés történetek elevenednek meg, illetve azokon mitikus lények szimbolikus kavalkádja, motívumok gazdag tárháza látható - mondta el Burján István főmuzeológus, a néprajzi osztály munkatársa.

Az október közepéig látogatható kiállítás ötletét az adta, hogy Magyarország első sörfőzdéjét 1848-ban a baranyai megyeszékhelyen alapították. Ezen kívül a néprajzi osztály szeretett volna egy igazi nyári, széles rétegekhez szóló és jelentős érdeklődésre számot tartó kulturális eseményt kínálni - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a tárlathoz több kísérőrendezvényt is terveznek nyáron és ősszel. Ezek között lesz bemutató a sörhöz illő ételekből, rendhagyó tárlatvezetés és filmvetítés is, Máriássy Félix Egy pikoló világos című filmjére válthat jegyet a közönség.

Forrás: MTI

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása