Kultography

Kultography 2012 fagyizó Top 10

Kultography 2012 fagyizó Top 10

Kultography írása itt: - 2012-05-31 13:47

A felsorolás nem sorrendiséget jelent, mert mindegyik helyen bármikor szívesen állunk be a sorba egy-egy gombócért vagy lapátért.

Centrál Kávéház

A fagyi idén debütál a Centrál repertoárján és rögtön isteni finom változatokkal várják a desszert kedvelőit. A kávéházban a repertoárt gasztrobloggerek és a közönség segítségével alakították ki: négy hétvégén keresztül más-más gasztroblogger által tervezett ízeket készítettek el és mutattak meg a lágotóknak, végül a közönségtől legtöbb szavazatot kapó négy íz be is került a fagyik menüjébe. Ezek a következők: zöldborsos meggy, likőrös kávéfagylalt, gyömbéres körte, áfoányos sajttorta. Ezek mellé csatlakoznak még klasszikus ízek felturbózott változata, például a belga csokoládé vagy a madagaszkári vanília, illetve szezonális gyümölcsökből készülő gyümölcs ízek is. Június végéig bevezető áron 150 forint egy gombóc, júliustól pedig 50 forinttal emelkedik az ár a jelenlegi tervek szerint.
Cím: Budapest, V. Károlyi Mihály utca 9. (a Ferencziek terénél) Web: www.centralkavehaz.hu

Fragola Fagylaltozó

Idén már két helyszínen vár mindenkit a Fragola, amelynek fagyiját egyszerűen nem tudjuk megunni. Helyben készülő, olasz fagylalt, amely nem gombocókban kerül a tölcsérbe, hanem lapáttal kenik. A gyártás során nem adnak a fagyihoz sem tejet, sem tojást, édesítőszerként pedig szőlőcukrot használnak. Kihagyhatatlan a csoki fondente, a pisztácia (amelynek az íze közel sincs az általában más fagyizókban ismert édeskés pisztáciához, ellenben ugyanolyan íze van, mint az eredetinek, még pisztácia darabokat is találunk benne), a chianti bor, a bazsalikomos citrom, a grapefruit és a fahéj is.
Ebben az évben emelkedtek az árak, idén 250 forint egy lapát és mintha az adag egy kicsit kisebb lenne, de ez még nem vészes.
Cím: Budapest, VI. Nagymező utca 7. és Budaepest II. Csévi út 7. szám alatt. (Pasaréti tér fölötti üzletsoron) Web: www.facebook.com/fragola.fagylaltozo

Gelarto Rosa

Sokan csak úgy ismerik a rózsás fagyizó. Mert itt nem gombócokat adnak, hanem rózsa formájúra kenik a fagylaltot a tölcsérbe. A „normál” fagylalt mellett mindig van nyírfacukros változat, de mindig találhatnak maguknak itt finomságot a laktóz- és glutén érzékenyek is. Mindenképpen ajánljuk a bodzás epret, a mentás csokit, a gyömbért, a levendulás fehér csokit, de a chilis csoki is isteni. A Bazilikával szemben található fagyizóban a finomságokat helyben főzik. Az árak idén 400 és 600 forint között mozognak, mérettől függően.
Cím: Budapest, V. Szent István tér 3. Web: http://gelartorosa.com

Daubner

A Daubner évek óta nem tud csalódást okozni a fagylaltjával, aminek nagyon örülünk. Több mint tíz éve a kedvenceink közé tartozik. Mindig legalább tíz féle fagylatljuk van. A legfinomabbak közé tartozik például a sárgabarack, amelynek kicsit olyan íze van, mint a jó savanykás házi lekvárnak, a tejszínes mandula és a joghurtos eper.
Cím: Budapest, II. Szépvölgyi út 50. Web: www.daubnercukraszda.hu

Sík Cukrászda

A békásmegyeri Sík Cukrászdának már több fagyaltjával is sikerült elnyernie az év fagylaltja címet, legutóbb tavaly. Ekkor a diós-mézes körtéjük nyűgőzte le az embereket, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. Tényleg isteni, akárcsak az összes többi íz, amelyet itt kaphatunk. A Velencei álom egy korábbi győztes, azt is mindenkinek ajánljuk. Egy gombóc 190 forintba kerül.
Cím: Budapest, III. Lukács György utca 1. (Békásmegyer, a hegy oldala) Web: www.sikcukraszda.hu

Gelateria Pomo D’oro

A Gianni nevével fémjelzett étterem fagyizója, átellenben a vendéglővel. Isteni fagylaltok, amelyeket szintén lapáttal mérnek. A mentás citrom mennyei, akárcsak az angol puncs, az erdeit gyümölcs és a grillázs, de igazából egyik ízre sem lehetett eddig panaszunk.
Egy adag fagylalt 300 forint, azonban a megszokottnál nagyobbak, körülbelül 7 dekásak.
Cím: Bp, Arany János utca (pontos házszámot nem tudunk, de körülbelül a 14. Lehet)
Web: www.pomodorobudapest.com

Vári Cukrászda

Többen csak a fagyi mennyorzságként tartják számon. Számos különleges íz is várja az ide látogatokat, például került már a pultba cékla fagyi is. De e bizarr verzió mellett olyan különlegességek is várják a fagylalt ínyenceket, mint a tokaji aszús mazsola, a meggyes mákos, a rebarbara, és a lúdláb.
Cím: Budapest, XVI. Szlovák út 82.

Lulubell élménykávézó

Hogy milyen egy élménykávézó? Hát például ilyen: a Lulubell-ben mindenki beállhat a fagyi-pult mögé, és saját maga állíthatja össze fagyi-kelyhét. Továbbsétálva a következő pulthoz különféle gyümölcsökkel és magvakkal szórhatja meg, majd pár lépés, és szirupokkal vagy akár az egész nap csordogáló, több ízű belgacsokoládé szökőkutakkal öntheti le. Aki pedig inkább csak nézné és fogyasztaná, annak elég rábökni a különböző pultokban lévő alkotóelemekre, és a helyszínen elkészítik neki a finom fagyi-kreálmányt, merthogy ráadásul finom is: a helyben készített fagylaltokhoz az olasz Aromitalia természetes alapanyagait használják fel, melyekhez saját, titkos repetúrájukat adják hozzá.
Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz körút 39.

Emil Cukrászda

Pilisvörösváron és a környéken lakók, valamint a 10-es úton közlekedők véletlenül se hagyják ki a környék egyik legjobb cukrászdáját, ahol a díjnyertes süteményekhez több éve a fagylaltok is felnőttek. Óriási a választék, és az előhűtött kelyhekben felszolgált fagylaltot elegáns környezetben fogyaszthatjuk el. Személyes kedvencünk idén a bodza!
Cím: Pilisvörösvár, Fő utca 132.
Web: www.emilcukraszda.hu

Böbe Fagyizó

A családi vállalkozásban működő fagylaltozó ereje a csokiban van, amelyből többfélét is választhatunk a feketétől a fehéren át a chilisig. A télen rétesezőként üzemelő fagyizót egy panelház aljában találjuk meg, de ha valaki Kecskeméten jár, érdemes megkeresnie. Kormos fagyijuk ezüstérmet szerzett a tavalyi Év Fagylaltja versenyen.
Cím: Kecskemét, Pákozdi csata utca 17.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása