Kultography

Diákok alkotásaiból nyílik Fényjáték címmel kiállítás a Laffert Kúriában

Diákok alkotásaiból nyílik Fényjáték címmel kiállítás a Laffert Kúriában

Kultography írása itt: - 2012-05-31 14:07

A Fényjáték című tárlat születésének előzményeiről Budai Orsolya, a nemrég eredeti pompájában felújított kúria vezetője  elmondta, hogy az alkotótábort két lelkes művész, pedagógus, Berkes Gyula és Artner Ilona alapította 1996-ban saját, általános iskolás tanítványaik részére. Az eleinte Pusztafalun, majd a Nógrád megyei Cereden működő tábor mára kinőtte magát, hiszen a dunaharaszti fiatalokon kívül Budapestről és más településekről is egyre többen jelentkeznek nyaranta, egy ideje pedig 14 éven felüliek is részt vehetnek az alkotó munkában.

A festészet, a grafika, a szobrászat és a fotózás alapjaival ismerkedő diákok 80-90 százaléka visszajáró, de a tábor sikerét mutatja az is, hogy a két vezető munkájának köszönhetően nő azoknak a táborlakóknak a száma, akik sikeresen felvételiznek szakirányú középiskolába, egyetemre - tette hozzá a Laffert Kúria vezetője.

Berkes Gyula, a tábor egyik alapítója elmondta, hogy azért csúsztak el kicsit az idei kiállítással, mert a nehéz gazdasági helyzet miatt nem volt egyszerű kiállítótermet találniuk.

A tárlaton látható 130-140 munkáról szólva úgy fogalmazott: ezek egy része különféle technikákkal készített rajz, melyeken a kisebb diákok a nap születését illusztrálták. Több táborlakó agyag- és üvegplasztikákon örökítette meg a tavaly nyári felvidéki kirándulások élményeit, így a gótikus kápolnáknál megfigyelt fényhatásokat vagy épp a különböző fénycsapdák sajátosságait.

Berkes Gyula hozzátette: idén július 4. és 25. között rendezik a tábort - ez lesz a tizenhetedik -, körülbelül 60 fiatalt várnak több turnusban.

A Laffert Kortárs Kúria Fényjáték című tárlatának záró napja, június 16. egybeesik a múzeumok éjszakájának napjával, így este 7 órától különleges fényfestő játéknak lehetnek szemtanúi az érdeklődők. Árnyképrajzok, fényáteresztő és tükröző anyagok segítségével úgynevezett közönség-installáció és mobilszobor készül a kúria udvarán, miközben óránként tárlatvezetést is tartanak. Mindenki megfestheti majd saját árnyképét, ezekből alakul majd ki a program végére egy közös kompozíció.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása