Kultography

Górcső alatt a szex - interjú Somával

Górcső alatt a szex - interjú Somával

Bender Krisztina írása itt: - 2012-05-24 08:45

Pedig a téma érzékeny, és valamiért szélsőségesen kezeljük. Nem véletlenül. Az elfojtás, az elmúlt időszak nyomott hagyott a mai generáción, és ezeket ideje elengedni - véli Soma, akit prűdnek éppen eddig sem nevezhettünk. Természetesen kezeli önmagát és mindazt, ami a természet része. Most még mélyebbre ásott a szex témakörében.

Milyen visszajelzések érkeztek a könyvedre?

Éppen nemrég kaptam visszajelzést egy férfitól. Azzal kezdte, hogy olyan felismeréseket hozott számára, olyan öngyógyítási folyamatok indultak be, hogy a végén kedvet kapott kipróbálni egy könyvben leírt technikát, gyakorlatot. Utána azt érezte, hogy hiába íródott ez a mexikói elengedés gyakorlat nőknek, olyan húrokat pendített meg benne, érett, felnőtt férfiban, amelyek teljesen új utakat kínáltak neki. De összességében azt mondta, amit sok női olvasótól kaptam visszajelzésként, hogy felszabadító volt, számtalan benne lévő szégyent, ki nem mondott érzést, gondolatot gyógyított ezzel. Úgy érzem, bejött, amit akartam: segíteni lerakni a bűntudatot, szégyent, már amennyit képesek vagyunk elengedni, kapukat nyitni az örömre.

Miért kezeljük ilyen furcsán a témát?

Mert ilyen kultúrában éltünk. A „mocskos” testiség, a szex, a paráznaság, a bűn igen erősen összemosódtak az elmúlt évszázadokban.

Tehát a társadalmi beidegződésre vezethető vissza?

Igen. Nagyon erősen meghatározó a vallás. Míg a keresztény kultúrában tabunak minősült, a tantratikus vallás esetében, ahol szeretkező párok képei láthatóak a templomok falain, nyilván sokkal nyitottabban viszonyulnak a szexhez az emberek. Nálunk évszázadokon át szégyen, bűntudat, elfojtás rakódott a témára. Jelenleg paradigmaváltás folyik, éppen átértékelődik a kapcsolatokhoz, szerepmintákhoz, a nemiséghez, energiához való viszonyulás. Benne vagyunk a változásban, aminek nyilván része a szexualitás is, hogyne lenne az, hét milliárdan vagyunk a Földön, mindenkit valaki nemzett.

A társadalmi beidegződések hogyan változtathatóak?

Az egyéni tisztulások által. De egyéni szerveződésekből jönnek létre azok a segítő programok is, melyek alapján csoportosan tisztulhatunk. Rengeteg csoport van, amely kezdeményez, összefog nőket, és segít asszonytársain. Rengeteg nő van, aki tenni akar azért, hogy lerakjuk azt a sok-sok fájdalmat, negatívumot, ami a szexualitáshoz tapad. Egyébként is, mára olyan nagy a nők kollektív fájdalomteste – Eckhardt Tolle kifejezése –, a generációkon át hozott sérelmek…ez ott található minden ma élő nő zsigereiben. S ahhoz, hogy mi magunk elkezdjünk felszabadulni, el kell kezdeni kipucolni a generációk óta bennünk lévő fájdalmakat. Ehhez ma már mérhetetlenül sok módszert kapunk. Ilyen például a kineziólógia, a családállítás, amelyre egyre nagyobb az igény, hiszen egyre nagyobb az igény arra is, hogy a generációs salakot lerakjuk. Az egyéni tisztulásunkkal segíthetjük, hogy globálisan jobb legyen, és hogy a következő generációk szabadabban éljenek, hogy valóban megéljék azt, hogy az ember örömre született. Emellett rengeteg más módszer is van, és jönnek az újabbak: Access, Innerwise, különféle energiákkal való gyógyítások, stb.

Vagyis a mostani generációnak egyre sürgetőbb a változás...

Igen, egyre sürgetőbb, mert a mostani generáció az elfojtások miatt egy másik végletbe csöppent bele, amit úgy neveznék, hogy a szexualitás eltárgyiasulása. Tehát mindenütt azt kapjuk, hogy a szex olcsó, könnyű dolog, amit bármikor megkaphatsz, ráadásul szinte mindent ezzel próbálnak eladni. Ezen kívül kiszabadult a sok vágy, elfojtás, szükséglet, ami ott él bennünk.
Ez azt jelenti, hogy tudatosan egyre többet foglalkozunk magunkkal...

Eljutottunk odáig, amit kevésbé civilizált népek soha nem veszítettek el, hogy pontosan ugyanolyan fontos befelé figyelni és ápolni magunkat, mint kifelé. Mi, nyugatiak, megtanultuk, hogy legyen rendben a hajunk, ápolt legyen a bőrünk, de közben a befelé figyelést teljesen elhanyagoltuk, ugyanúgy, mint a természettel való kapcsolatot, holott a vele való harmónia a saját magunkkal való harmóniát is segíti.

Miért most írtad meg ezt a könyvet?

Tudatos volt, már készültem a témát ilyen formán is feldolgozni, a tavalyi könyvemben meg is ígértem, hogy a következő téma a szex lesz. Sőt, már tavalyelőtt tudtam, hogy a következő könyvnek, az „Új egyensúly – Fordulópont a férfi és a nő viszonyában” témának kell lennie, és csakis arra épülhet rá ez a mostani. Az előző könyv egyfajta megalapozás, mivel az utóbbi időben megváltoztak a kapcsolati és a szerepminták.

Te a gyakorlatban is alkalmazod a leírt gondolatokat...

Önismereti fejlesztőtáborokban tudatosan, számos olyan technikával, amit az évek során összegyűjtöttem, konkrétan is segítem azokat, akik eljönnek. Remélem, most már jönnek a férfiak is, mert igazából azt látom, hogy mi nők nagyon buzgunk, dolgozunk magunkon, de majdnem azt mondhatom, hogy a férfiaknak nagyobb szükségük lenne arra, hogy a saját érzelmeikkel, lelkükkel elkezdjenek foglalkozni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása