Kultography

Ramsay angyali konyhája

Ramsay angyali konyhája

gyukerim írása itt: - 2012-04-17 08:29

Amióta az eszemet tudom, főzök, amióta főzök, kísérletezem, és ezekhez a kísérletezésekhez számtalan szakácskönyvvel torlaszoltam el a konyha bejáratát. Ám a brit "sztárséfcunami" még mindig őszinte csodálattal tölt el, pedig a recept ebben az esetben eléggé egysíkú. Végy egy szakácsot, aki tökéletesen el tudja játszani, hogy nincs ki a négy kereke – túl laza, túl szexi, szimplán őrült –, de emellett vérprofi a konyhában. Ahogyan a legnagyobb tudósok, tökéletesen el tudja adni a tudása alapjait azoknak is, akik életükben nem vettek a kezükbe egy fakanalat se. Sőt, el tudja velük hitetni, nem ördöngösség úgy főzni, hogy az ne csak egy újabb stresszfaktor legyen a számukra.

Gordon Ramsay talán a legtökéletesebb mintapéldánya ennek a fajtának: miközben szegény skót gyerekből küzdötte fel magát Michelin-csillagos éttermek séfjévé (és tulajdonosává - a szerk.), hírnevét igazából egy teljesen eszement művalóságshow-ra alapozta, amelyben lepukkant vendéglőkből próbál meg normális helyeket varázsolni. Aztán hazamegy, és odarak egy húslevest meg egy csirkeragut – és ezt annyi könyvben írta már meg, hogy akár úri passzió is lehetne számára az egyszerű étel, hiszen hívei receptjeire mágnesként tapadva mozognak saját konyhájukban.

A Baráti lakomák is teljesen jól használható akár idegnyugtatóként is. A receptek is nyugalmat árasztanak (Jamie Oliverhez hasonlóan Ramsay sem erőltetetten pózolva próbálja eljátszani lazaságát), és bár a francia, olasz vagy akár brit házi konyha klasszikusaival Ramsay most nem találta fel a spanyolviaszt, aki végiglapozza, nemcsak a fantáziáját mozgatják meg a receptek, de ügyes ötleteket is talál. Igaz, Ramsay alapvetően honfitársainak ír, így némelyik étel, hozzávaló vagy kulturális utalás ismeretlenül cseng, de azért a fogások többségéről elmondható, hogy nálunk is egyszerűen beszerezhető alapanyagokból, nem túl nagy erőfeszítéssel el lehet őket készíteni.

...mert a Baráti lakoma hitvallása egyszerű és átélhető: a főzés kikapcsolódás, az együtt főzés élvezet, a legjobb falatokat pedig nem egy három Michelin-csillagos francia bisztróban találjuk meg, hanem a tepsi aljára leragadva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása