Kultography

Amikor Harlan Coben elfárad

Amikor Harlan Coben elfárad

Kultography írása itt: - 2012-04-14 15:30

A Bűnösnek nyilvánítva alapból nem lenne rossz könyv, az ötlettel semmi baj nincs, Cobennek mégsem sikerült teljesen jól a kidolgozás: hiányzik a regényből a feszültség, az olvasó pedig túl hamar rájön a megoldásra.

A regény főhőse Wendy Tynes riporter, aki egy pedofilokat leleplező műsornak dolgozik. Módszere egyszerű: internetes oldalakon, egyéb fórumokon magát kislánynak kiadva igyekszik léprecsalni ezeket az embereket. Egyik alkalommal Dan Mercert hálózza be, akit végül bizonyítékok hiányában a bíróság ártatlannak talál, de legalábbis nem tudják az ellenkezőjét bizonyítani. Hiába engedi el a bíróság Mercert, a társadalom bűnösnek nyilvánítja őt, így a férfi nem élhet nyugodtan tovább a városában, bújkálni kényszerül, mígnem az egyik áldozat apja a riporter segítségével rá nem talál, és meg nem gyilkolja a férfit. A holttest nem kerül elő, és a rendőrség sem forszírozza különösebben a nyomozást, hiszen így az élet igazságot szolgáltatott és kész. Wendynek azonban valami furcsának tűnik, ezért nem tud beletörődni a történtekbe és nyomozni kezd… Hamarosan kiderül, hogy Dan Mercer egykori egyetemi szobatársai egytől egyig botrányba keveredtek, és akárcsak Mercer esetében, mindannyiszor egy névtelen blogbejegyzés vagy e-mail tette tönkre gondosan felépített karrierjüket. Hiába figyelmeztetik a nőt, egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, és ezzel hamarosan saját magát is veszélybe sodorja…

A könyv nincs rosszul megírva, a mellékszálak is ügyesen fel lettek építve, mégis az egész valahogy lapos, üres marad. Egymás után megtörténnek az események, újabb és újabb információk látnak napvilágot, de ezek sem villanyozzák fel az olvasót, aki halad a történettel, mégsem elégedett. Mercer és Wendy karaktere is elnagyolt.

Az író a regényéhez az ötletet egyébként egy televíziós műsorból vette, ahol élő adásban csaltak tőrbe perverz alakokat. Ezzel szemben saját megfogalmazása szerint, nem a pedofilíáról szól a könyve, hanem a vád tényéről. Arról, hogy ha valamivel megvádolják az embert, még ha ártatlan is, akkor is milyen nehéz ezektől a vádoktól szabadulni, újra élni az életünket. Coben a könyvvel egyébként az sikeresen eléri, hogy ezen a témán elgondolkodjunk. Abban az eseten, ha ez alkalommal a történettel nem egy krimi megírása volt a célja, hanem egy érdekes téma felvetése, akkor tulajdonképpen sikeresnek mondhatjuk ezt a regényt is.

Az író rajongóinak mindenképpen érdemes elolvasniuk a könyvet, de aki eddig nem olvasott Cobent, ne ezzel kezdje, mert nem biztos, hogy megszereti őt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása