Kultography

Bemutatják Karel Čapek darabját, amelynek a "robot" szót köszönhetjük

Bemutatják Karel Čapek darabját, amelynek a "robot" szót köszönhetjük

Kultography írása itt: - 2012-04-12 13:00

Karel Čapek R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) című darabját 1921-ben mutatták be Prágában és hamarosan műsorra került számos európai és amerikai színpadon, a budapesti Vígszínházban már 1924-ben játszották. A science fiction irodalom és mozi ennek a szerzőnek és ennek a műnek köszönheti a robot szót, melyet  Čapek használ először az emberszabású intelligens gép megnevezésére. A darab sztorija az évek során sok verzióban és feldolgozásban tért vissza a sci-fi írók lapjain.

Rossum robotjai laboratóriumi körülmények között előállított biológiai anyagból származó mesterséges emberek, akiket azért hoztak létre, hogy munkabírásukkal levegyék az emberiség válláról a terhet. Helena Glory, a R.U.R. részvénytársaság elnökének lánya azért érkezik a robotgyárnak otthont adó szigetre, hogy a Humanista Liga képviselőjeként jogaik kiharcolására bíztassa a robotokat. Villámlátogatása azonban előre nem látott okok miatt kerek tíz évig tart.

Az előadás ebben a hónapban még kétszer tekinthető meg. A bemutatót követően április 17-én este 8 órától, valamint április 30-án délután 4 órától, melyre érvényes a Salamon Ernő-bérlet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása