Kultography

Az emberi testről bővebben

Az emberi testről bővebben

Kultography írása itt: - 2012-04-04 09:19

Négy éve hatalmas siker volt, több mint 300 000-en nézték meg hazánkban a The Human Body című kiállítást. Még az utolsó napon is hosszú sorok kígyóztak a bejárat előtt. Akik akkor lemaradtak az élményről, most kamatostól bepótolhatják. A Váci utcában február végétől megtekinthető tárlat mellett a VAM Design Center Bodies Revealed elnevezésű kiállítása ad helyet az anatómiának. A cél mindkettő esetben ugyanaz: pótolni az emberi testtel kapcsolatos tudásunk hiányosságait, és megmutatni mindazt, ami korábban csak az orvosi szakma számára volt hozzáférhető.

Kétségtelen, hogy a háttérben komoly viták folyhatnak a két kiállítás stábja között, hiszen a Bodies Revealed és a The Human Body kiállítási anyaga szinte teljesen megegyezik, ami persze nem változtat azon, hogy mind a kettő különleges élményt nyújt. Úgy láthatjuk az emberi testet, ahogy korábban még soha.

Egyszerre tanulságos és borzongató érzés végigsétálni a kiállítótermeken. Egyrészt hiába ad a plasztinációs eljárás egyfajta gumiszerű jelleget a preparátumoknak, mégis nehéz szabadulni a gondolattól, hogy valakinek a tetemét bámuljuk. Élt, beszélt, gondolkodott, meghalt, és most a teste (annak lenyomata) itt van velünk szemben. Ez még akkor is zavarba ejtő érzés, ha a szervezők külön kiemelik, hogy a preparátumok olyanoktól származnak, akik haláluk előtt tudományos célra ajánlották fel földi maradványaikat. Másrészt mindkét tárlat hihetetlen mennyiségű információval egészíti ki a látogatók biológiai ismereteit, és nem utolsó sorban megrázóan hatásosan szemlélteti, hogy rossz szokásaink mit tehetnek a szerveinkkel.

A kiállítások legsokkolóbb része a méhen belüli fejlődés bemutása. A VAM Design Center éppen ezért megoldotta, hogy ez akár ki is kerülhető, amelyre a Váci utcai tárlat esetében nincs lehetőség. Feltűnő eltérés még, hogy az utóbbi helyszínen vannak kivetítők is, amelyeken az egyes szervek 3D-s animációi láthatók. Ez május 27-ig tekinthető meg, míg a VAM Design Center egészen július végéig várja az érdeklődőket.

Lenyűgöző mind a két program, de annyira hasonlóak, hogy valójában mindegy, hogy melyik mellett döntünk. Az egyiket viszont mindenképpen látni kell!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása