Kultography

Bartókot is játszott Chick Corea és Gary Burton a MüPában

Bartókot is játszott Chick Corea és Gary Burton a MüPában

Bálint Ádám írása itt: - 2012-03-19 08:46

[caption id="attachment_21044" align="alignright" width="197" caption="Chick Corea"][/caption]Hagyományos értelemben a zongora billentyűs hangszer, a vibrafon pedig ütős. Ezeket együtt ritkán hallani, de amikor mégis, kiderül, hogy "hangképzésük" jóval közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk. A zongora olyan a "pattogva gurulós" vibrafon mellett, mint a folyékony víz, de együtt olyan közeli hangzást tudnak produkálni, hogy játékuk teljes összefonódást is képes alkotni, máskor két teljesen külön világ jelenik meg bennük egyszerre.

Gary Burton, aki korábban zenélt többek között Pat Metheny-vel is, csaknem 40 éve tűnik fel Chick Corea mellett, és viszont. A jazz két "nagyöregje" úgy játszott a MüPa színpadán, mint két jóbarát. Nem csak zenei összeszokottságuk volt érzékelhető, de azok a személyes kötődések is, amelyek művészek barátsága esetén tetten érhetők a muzsikájukban is: ott hallani, de nem ott érezni.

Mondhatnánk, ízelítőt kaptunk a jazz-ből, hiszen saját és mások szerzeményeit is játszották, mégis ki kell jelentenünk, hogy ez a jazz legjava, kevésbé lehetne egyszerű bemutatónak nevezni. A virtuóz játék hallatán legbelül arra gondoltam, vajon mit szólna most Bartók, ha ezt hallaná. Egyáltalán, mennyiben hasonlítanak ők Bartókhoz? Aztán elhessegettem mindezt, mondván a magyar komponista a XX. századi klasszikus komolyzene köreiben ismert és elismert, ez pedig jazz. Hogyan is gondolhattam én, hogy... de aztán egyszer csak előálltak két rövid feldolgozással Bartók Bélától. Ebből arra következtettem, hogy nem lehetetlen és nem reménytelen ráérezni kettejük játékára.

Aztán egyre jobban belemelegedtek. A végén egyik darabjuk a Beatles Eleanor Rigby-jét dolgozta fel, aki ismeri a számot, tudja, hogy eltéveszthetetlen dallamát annyira elbonyolítani, hogy senki ne ismerje fel, szinte lehetetlen. Gary Burton az ez követő vastapsra csak annyit mondott: "Látom, felismerték az egyik ősi magyar népdalt az iménti számban."

Sokat tévedni a sokszoros Grammy-díjas jazzlegendákkal tehát nem lehet, ezt bizonyítja, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőinek helyes választását telt ház igazolta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása