Kultography

Macaron Nap - színes ízek francia módra

Macaron Nap - színes ízek francia módra

Bálint Ádám írása itt: - 2012-03-10 15:30

Na, igen! Kezdjük rögtön az elején! Ezek itt a macaronok. Színesek és az ízük is "színes" - pontosabban a megfelelő színhez a megfelelő íz társul.

forrás: www.maraconnap.hu
Egy drapp színű valószínűleg mogyorós vagy kávés lesz, ha halványlilával akadsz össze, az lehet akár levendulás is. A rózsaszínből én már találkoztam rózsás ízűvel is. Tényleg rózsa íze volt! Ha igazán profin készítik, a szín valóban mindig tükrözi az ízvilágot, amire számíthatsz, az erősebb árnyalatok karakteresebb ízt feltételeznek, míg a pasztell színek finomabb élményt ajánlanak. Persze ez nem aranyszabály, sőt! Sokan éppen azt szeretik, hogy a színes csókok és töltelékeik megvariálásával teljesen váratlan hatást lehet elérni.

A macaron a francia cukrászkultúra remeke, bár eredetileg olasz földről származik. Az igazi macaron habcsókjai mindig 3 centisek, darált mandulából és tojásfehérje habjából készülnek, ezeket pedig különböző ízű krémmel tapasztják egymáshoz. A színét természetesen ételfestéknek köszönheti. Különlegessége, egyedi és feltűnő megjelenésmódja miatt hamar eljutott a tengerentúlra is. A hazánkban is egyre népszerűbb francia cukrászat terjedésével pedig mi, magyarok is egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a csemegével.

Fel is figyelt erre Boros Regina, amikor tavaly New Yorkban járt: "Ott hallottam először a Macaron Day-ről, aztán megtudtam, hogy New York 2 éve vette csak át, és eredetileg Párizsból indult el a kezdeményezés. Akkor bevillant, hogy ezt nálunk is meg kéne tartani. Érdekes módon nem is vettem figyelembe, hogy majd mennyire lesz népszerű, egyszerűen csak azt akartam, hogy legyen Magyarországon is Macaron Nap, hogy mi is felkerüljünk ilyen szempontból a térképre." - fogalmazott Regina, aki azóta mindent megtett az előkészületek szintjén, hogy igazán színes magyar Macaron Napunk legyen.

Már most nagyon sikeresnek ígérkezik a kezdeményezés. Ennyire népszerű ez a desszertfajta?

"Megmondom őszintén, hogy nem számítottam ekkora érdeklődésre. Azt hittem a macaron szó, műfaj még mindig a nagy többségnek idegen. Hát nem így van! Elképesztő öröm, érdeklődés, szenvedély van az emberekben a macaron iránt. Úgy tudom kifejezni, hogy eddig kissé számkivetve, elszigetelt formában kedvelték az emberek feltétel nélkül a macaront – alig tudták beszerezni, most viszont ez a rendezvény, főleg a weboldal és a Facebook-oldal teljesen összehozza őket. Találtak egy közös felületet, ahol együtt örülhetnek egymás macaronjainak, merthogy egy fontos része a Facebook-oldalunknak, hogy a nekünk elküldött házilag készült macaronfotókat kiposztoljuk. Na ez a rész teljesen önálló életet él, szinte a legnépszerűbb eleme az oldalnak, nem tehetjük meg, hogy abbahagyjuk. Persze nem is tudjuk, mert folyamatosan kapjuk az újabb és újabb lelkes készítők műveiről a beszámolókat."

Ezek szerint ennyire népszerű otthoni recept a macaron?

"Szeretném hangsúlyozni, hogy macaront nagyon nehéz készíteni, tehát nem akármilyen teljesítmény, amikor születik egy tényleg szépen sikerült példány, ráadásul ezekről rendszerint gyönyörű fotókat is készítenek."

Nem nőtte ki az előkészületben lévő rendezvény már most a helyszínt?

"Ha tudnák mi volt az első helyszín, amit kigondoltam... Kb. 60 ember se fért volna el kényelmesen. Szerintem a nU Bisztronómia helyszínét még talán nem nőttük ki, előttünk lesz az óriási (stílszerűen) Eiffel tér, el fog férni mindenki.

Milyen (íz)élményre számíthatnak a Macaron Napra ellátogató érdeklődők?

"Ami az ízeket illeti, van olyan kiállító, aki 6 féle ízzel készül, és van, aki 12 félével. Sőt valószínűleg egészen különleges ízekkel is érkeznek, hiszen nemcsak a jól bevált változatokat fogják hozni, hanem nyilván valami extrémet is szeretnének megmutatni. Nagyszerű lesz, hogy aki eddig nem jutott ki Solymárra, az hozzájuthat itt a Zazzi macaronjaihoz. Ugyanakkor, – bár még nincs konkrét megállapodásunk, – de rendkívül pozitív fogadtatást és sok biztatást kaptunk a Four Seasons Greshamtől, ők  is egészen biztosan fantasztikus és különleges macaronokkal érkeznek majd. De nem szeretnék senkit kihagyni, a Centrál Kávéház is bemutatja macaronjait, a Sugar! Design Cukrászda eleve nagy kínálattal rendelkezik, biztosan igyekeznek megmutatni a paletta nagy részét."

A részletes program alapján lesz verseny is. A versenyzők készülnek különleges macaron-alkotásokkal? Lehet-e/szabad-e ezt még variálni?

"Ami a formákat illeti, talán csak kisebb ötleteket visznek bele. Elképzelhetőnek tartom, hogy az átlagos méretnél kisebb mini macaronok is készülnek, illetve nagyobbak is születhetnek, amelyek például New Yorkban gyakoribbak. Láttunk már szögletes macaront is, ki tudja. A variációk száma végtelen, létezik szív alakú, sós, édes, stb. A macaron a különleges lehetőségek és a fantázia egyik nagyszerű kifejezőeszköze."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása