Kultography

Tollvonással a háborúk ellen: ma van a békéért küzdő írók világnapja

Tollvonással a háborúk ellen: ma van a békéért küzdő írók világnapja

Kultography írása itt: - 2012-03-03 09:43

Az 1921-ben alakult Nemzetközi Pen Club, amely az írók egyik legjelentősebb nemzetközi szövetsége, 1984-ben hozta létre a Békéért Küzdő Írók szövetségét. A lépésre azért volt szükség, mert az akkori politikai helyzet nem tette lehetővé, hogy a világ különböző pontjain élő írók szabadon kommunikálhassanak egymással, megszűntek a nemzetközi összefonódások.

A hidegháború lezárása, valamint a berlini fal leomlása nem jelentette a Békéért Küzdő Írók összefogásának végét, a balkáni háború, és más konfliktusok kapcsán a mai napig működik a szervezet a Pen Club részeként. A tagok minden év tavaszán a szlovén Bled városában gyűlnek össze, hogy kifejezetten olyan problémákkal, irodalmi művekkel foglalkozzanak, amelyek eszközök lehetnek a béke megteremtésében. Tavaly éppen Belgrádban ülésezve hangsúlyozta a szövetség ezeket a célokat, ahol a háborúban érintett valamennyi oldalt megszólaltatta.

Az utóbbi években a szervezet figyelme Ázsia felé irányult, ennek során sikerült már a tibeti és a kínai oldalt egy tárgyalóasztalhoz ültetni. A Pen Club békegyűlése legutóbbi konferenciáján "Az irodalom a föld nyelve" szlogent tűzte zászlajára, ennek is köszönhető a már említett kultúrpolitikai békítés.

A Békéért Küzdő Írók szövetségébe nem kell külön belépni, a PEN Club tagjai automatikusan ide is bekerülnek. Az összefogás évtizedek óta szoros együttműködésben dolgozik az ENSZ-szel, amely az íróvilág legfontosabb képviselőjeként tekint a Pen Clubra.

A világháló különböző irodalmi portáljai pedig ezen a napon természetesen olyan költeményekkel köszöntik olvasóikat, amelyeknek központi témája a háború szörnyűsége vagy a béke hangsúlyozása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása