Kultography

Krónikás könyv a Magyar Királyi Testőrség történetéről

Krónikás könyv a Magyar Királyi Testőrség történetéről

Kultography írása itt: - 2012-02-29 09:50

A képes krónika öt kilogrammot nyom, mintegy ezer fényképet és 101 dokumentumot tartalmaz, a Pharma Press Kiadó gondozásában jelent meg.

Gőgh Gábor történész a bemutatón elmondta, a magyar királyi testőrség volt az csapat, amely egy emberként fordult szembe a németekkel 1944-ben. Gőgh Gábor és Monostori Péter huszonöt évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni a fényképeket, a dokumentumokat, valamint interjúkat készített az akkor még élő magyar királyi testőrökkel. A történész felidézte, hogy 1996-tól 72 testőrrel készítettek 91 órányi hanganyagot, valamint kétórányi videofelvételt. "Próbáltuk a lehető legteljesebb képet adni a testőrökről, de nem volt könnyű dolgunk, mert sokan letagadták, nem merték vállalni egykori hivatásukat" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a feladat inkább krónikás, mint történészi munka volt. "Azt szeretnénk, hogy ez a kiadvány a középkori krónikákhoz hasonlatosan a 20. század egyik jelentős képes krónikája legyen" - mondta.

Héjjas Pál történész, levéltáros arról beszélt, hogy ez a képeskönyv az egyszerű testőr altisztek szemén keresztül mutatja be ezt a sorsfordító időt, amikor a németek megszállták a várost, és elrabolták az ifjabb Horthy Miklóst.

Gőgh Gábor történész megemlítette, hogy a jövőben a Magyar Királyi Koronaőrség Képes Krónikája 1881-1945 című, valamint a Magyar Királyi Testőrség jelrajzos felszerelése 1920-45-ig elnevezésű könyv kiadását is tervezik.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása