Kultography

Négylábú, uszonyos és tollas sztárok a mozikban: Kultography kedvencek

Négylábú, uszonyos és tollas sztárok a mozikban: Kultography kedvencek

Kultography írása itt: - 2012-02-28 08:00

101 kiskutya

A kutyák örök ihletők, pláne, ha kicsik, vagy féltő szülők. Na és ha sok van belőlük, ilyen a 101 kiskutya, melyet mesekönyv, rajzfilm, sőt, játékfilm formájában is feldolgoztak. A történet szerint két szerelem is kialakul első látásra: a kutyáikat sétáltató Anita és Roger között, valamint a fekete-fehér dalmaták, Pongó és Perdita között. A szerelemnek nem sokkal később 101 apró, pöttyös kiskutya lesz a gyümölcse, ám a boldog családot veszély fenyegeti: a gonosz Szörnyella De Frász fekete-fehér bundát akar magának. Ekkor Pongó, a „családfő” nekiindul, hogy megmentse a számára legfontosabbakat.

Gyalog Galopp (a gyilkos nyúl)

A Gyalog Galopp rajongók egyik kedvenc jelenete, amikor Artúr királynak egy elsőre ártatlannak tűnő, ám a film legvéresebb jelenetét előidéző ellenséggel kell megküzdenie: a vérnyúllal. A burleszk és a fekete humor természetesen végül győzedelmeskedik, de a gyilkos állat örökre beírta magát a filmtörténet fekete csillagai közé.

Babe

Sok család nagy kedvence volt a bájos kismalac, Babe történetéről szóló film. A pöttöm röfi, akiből a filmben majdnem karácsonyi ebéd lesz, nem hétköznapi malac. Egy terelő kutya nevelte kiskorától fogva, így kiváló juhász vált belőle is. Ennek gazdája, Hoggett is megörül, de a történet végéig a szeretni való Babe-nek hosszú utat kell megtennie.

                                                                                                       Szabadítsátok ki Willyt!

A film, ami örökre megváltoztatta a gyilkos bálnákhoz való hozzáállásunkat. Willy, a családjától és az óceán végtelenétől elszakított kardszárnyú delfin, és Jessy, az utcagyerek nem hétköznapi barátságának története sokunk szívéhez utat talált. A Willyt alakító Keikó világszerte népszerű lett, ami után nem maradhatott titokban, hogy életkörülményei alig különböznek a filmben látottaktól. A Szabadítsátok ki Willyt! hatására világszerte sikeres kampány indult Keiko, és fogságban élő társai életminőségének javítása érdekében.

Maci Laci

Ki ne emlékezne gyermekkorunk egyik legismertebb és legkíváncsibb medvéjére, akinek étvágya annyira határtalan, hogy még otthona, a Yellowstone park látogatóinak uzsonnája sem hagyja őt hidegen. És mindent meg is tesz, hogy megszerezze őket! Maci Laci, hűséges társával Bubuval beírta magát a rajzfilm és medvetörténelembe. Na és persze, a vadőr, Jones agyába, akivel nap, mint nap vívják meg kisebb-nagyobb harcaikat. Maci Laci először a Foxi Maxi című rajzfilmsorozatban tűnt fel, végül önálló történetet kapott, sőt, a modern kor vívmányának köszönhetően, 2010-ben 3D-s alkotás is készült belőle.

Egyik kopó, másik eb (Hooch)

Egy idegesítően precíz nyomozó, Turner, és egy nagyon édes, szuper nyáladzó bordaeaux-i dog, Hooch egy vígjátékban. Akármennyire is irtózik a helyzettől a zsaru, egy gyilkossági ügy kapcsán ideiglenesen örökbe kell fogadnia a  kutyát, aminek következtében konkrétan a feje tetejére áll az élete. Egyszerűen beleszerettünk ebbe a blökibe! Aki nem látta nézze meg, hogy miért!

Bogaras Joe (a csótányok)

Joe igazi lúzer, aki úgy érzi, hogy minden megváltozik, ha új lakásba költözik. A váltás látszólag jól sikerül, amíg rá nem jön, hogy ötvenezer csótánnyal kell megosztani új lakhelyét. Főhősünk először nem szimpatizál váratlan bérlőtársaival, de végül ők mentik meg a kilakoltatástól. A csótány nem kimondottan az a tipikus házi kedvenc. Azonban Joe muzikális, nagyszájú, digitálisan felturbózott haverjait mi is szívesen befogadnánk!

Paulie

Még hogy a papagájok nem hűségesek a gazdájukhoz?! A nagydumás Paulie tizenöt éven keresztül kutatja gazdáját Amerika szerte, miközben számtalan kalandba keveredik. Marie még kislányként kapta meg a kedves kis zöld Aratinga papagájt, akit nem csak a dadogásról szoktatott le, de hibátlanul megtanított beszélni is. A szülők azonban, mindezt csupán képzelődésnek tartották, ezért túladtak a tollas jószágon, ekkor vette kezdetét Paulie nagy kalandja. Az egész estés családi film egy szép történetet mesél el a barátságról és a hűségről.

Garfield

A dagadt macska, akinek az élete csupán két dologról szól: evés és alvás. Jó, talán bónuszként megemlíthető még Ubul, a kutya asztalról való lerugdosása. Garfield 1978 nyarán látta meg a napvilágot, azóta pedig számtalan képregény és rajzfilm született Jim Davis narancssárga lustaságáról. A cinikus lasagna-pusztító 2004-ben filmvászonra került, és a nagy sikernek hála, két évre rá ismét a moziban nevethettünk Jon, Ubul és Garfield kalandjain. Az évek során újabb és újabb generációk bizonyították be, hogy Garfield figurája megunhatatlan.

A maszk (Milo)

Mindenki emlékszik JimCarrey egyik legnagyobb alakítására A maszk című filmben, amikor egy mágikus maszk felvétele után Stanley Ipkiss mániákus szuperhőssé válik. Ám ő is végzetes bajba kerülne, ha nem lenne az okos Jack Russel kutyus, Milo, aki végül kimenti hősünket a bajból, természetesen a maszk segítségével. A leleményes Hugo előtt is láttunk terriert a filmvásznon, Milo új fogalmat alkotott a mentőkutyák között, egyetlen segédeszköze pedig egy régi de mégis furcsán csillogó maszk volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása