Kultography

Jáksó László: „A Marslakók az életemről szól”

Jáksó László: „A Marslakók az életemről szól”

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-02-26 18:50

[caption id="attachment_19368" align="alignright" width="200" caption="Fotó: Weidner Balázs"][/caption]

Honnan jött a Marslakók ötlete?

A fejemből. Ha igazán életszagú produkciót akarsz csinálni, akkor azt mindig a saját tapasztalataid alapján kell összerakni, így történt ez nálam is. A családomban van ex-bulvár főszerkesztő, szeriőz és bulvár újságíró, jómagam a televízióban dolgozom, és persze alanya is voltam nem egyszer a bulvár sajtónak. Hozzátenném, hogy a Marslakókban nem a negatív sztereotípiákat szeretnénk megerősíteni, nem mocsokban turkáló, szemét bulvárújságírók lesznek a főhőseink. A sorozat emberi életeket, sorsokat mutat be.

Miért pont egy online bulvármagazinra esett a választás?

Azért, mert ez hiteles. Egy nyomtatott lap alapítása és fenntartása az első évben simán belekerül egy milliárd forintba, ennyi pénzük meg mégis, honnan lenne a főhősöknek? Egy internetes bulvármagazint viszont össze lehet hozni két perc alatt. Mivel a számítástechnikában is otthonosan mozgok, így tudom, hogy miből áll egy honlapot összerakni, hogyan működik.Lényegében ez a történet rólam, a múltamról szól.

Nehéz volt megtalálni a megfelelő színészeket?

Az első szereplőválogatás három éve volt, akkor csatlakozott a stábhoz Mazányi Eszter és Gémes Antos. Horváth Lajos Ottót és Schlanger Andrást mi hívtuk el a szereplőválogatásra, mert őket tartottuk a legmegfelelőbbnek az adott karakterek megformálására. Nagyon sok próbafelvételt készítettünk az utóbbi hónapokban, a legnehezebben Gergőt, a sorozat hackerét találtuk meg, de végül Boronyák Gergely személyében ő is megérkezett közénk.

Ha már három éve tart a szereplőválogatás, miért csak most indul a produkció?

Hosszú ideig tartott, míg elkészítettük azt a közel száz oldalas dokumentumot, ami részletesen leírja nem csak a sorozat ötletét, de a karaktereket és a forgatási rendet is. Utóbbinál a sorozat különlegessége is nehezítette a dolgunkat, nevezetesen, hogy minden részben lesz aktualitás. Ennek a megoldására egy újfajta forgatási szisztémát kellett kialakítanunk. Mindeközben az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – a szerk.) felhatalmazást adott a Magyar Televíziónak, hogy amennyiben van pénze, szerződést köthet saját készítésű sorozatokra. Ez a folyamat végül tavaly nyáron jutott el a megvalósítás szintjére. Halkó Gabriella, a producer épp Thaiföldön, egy elefánt hátán ült, amikor megcsörrent a telefonja és közölték vele, hogy a Marslakók elindulhat. Aznap este még lefeküdtünk aludni, de azóta ez a luxus kimarad az életünkből, naponta huszonnégy órában gyártjuk a sorozatot. (nevet)

Mennyire szól bele az MTVA a sorozat egészébe?

Az MTVA koprodukciós partnerünk, együtt gyártjuk a Marslakókat, ezáltal elidegeníthetetlen joguk, hogy beleszóljanak a sorozatba. Eddig azonban ez nem okozott problémát. A koncepcióval kapcsolatban voltak megjegyzéseik, nem szerették volna, ha ez egy pusztán szakmai, az újságírás technikai részét bemutató szappanopera születne, mert az maximum a médiát érdekelné. Meghatározták, hogy minimum a történet ötven százalékának a szereplők magánéletéről kell szólnia.

[caption id="attachment_19370" align="alignleft" width="200" caption="Fotó: Weidner Balázs"][/caption]

Említetted, hogy lesznek aktualitások is a sorozatban, ez alatt pontosan mit kell érteni?

Ezt úgy kell elképzelni, hogy az adás előtt minden történetet már három-négy héttel előbb leforgatunk. Majd az adás napján reggel összeül egy szerkesztőség és kiválasztják az aznapi valós hírek közül azt, ami leforgatható, vagyis a forgatókönyvben kicserélünk egy jelenetet. Azt újra felveszik, persze előtte átírják a dialógusokat, de mindezt úgy, hogy illeszkedjen az egész történetbe. Például egy otthoni veszekedés átkerül egy sajtótájékoztatóra.

Ezek szerint sokat fogtok külső helyszínen is forgatni.

Ha az arányokat nézzük, akkor egy epizódon belül negyven százalék a külső helyszín, és hatvan százalék a díszletben készített jelenet. Fogunk pubokban, kávézókban, az utcán is forgatni, valamint az aktualitások esetében sajtótájékoztatókon, celeb bulikon is megjelenünk majd. Ez a sok külső helyszín alapvetően nem jellemző a szappanoperákra, de mivel az újságírók élete mozgalmas, ezért ahhoz, hogy hiteles legyen a sorozat, nekünk is sok helyszínen kell megfordulnunk.

Hallottam, hogy az első részekben házfelgyújtástól kezdve autósbalesetig minden lesz. A sorozat végig ilyen akciódús lesz?

Ez nem egy akciófilm, és nem a Die Hard következő része. Az első részbe egy picit több akció jelenetet sűrítettünk össze, pont a bevezetés, az érdeklődés felkeltése végett, de alapvetően, nem a felrobbant, leégett házak miatt lesz mozgalmas a sorozat. A külső helyszínek teszik igazán akciódússá a Marslakókat, utazunk majd vonattal, libafarmra megyünk, egy wellness szállodában szépségversenyt rendezünk, de tény és való, hogy a kaszkadőröknek is adunk munkát olykor-olykor.

Március 4-én kerül adásba a Marslakók első két része, látta már próbaközönség a dupla epizódot?

Még csak én láttam, de nekem nagyon tetszett. Folyamatosan csiszolgatjuk a bevezető részeket, hogy tökéletesek legyenek. Például rögtön az elején lesz egy nagyon csúnya baleset is, de ennél többet nem árulok el, jövő hét vasárnap este minden kiderül! (mosolyog)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása