Kultography

Űrlényekkel a diktatúra ellen

Űrlényekkel a diktatúra ellen

Pataki Anita írása itt: - 2012-02-24 13:00

Az ugrásszerű fejlődés a huszonkettedik századra három, szigorúan elhatárolt kasztba sorolja az embereket, csupán szellemi képességeik alapján. A népesség nagyobbik részét a továbbra is változatlan, velünk azonos Régiek teszik ki, ők végzik az alantas munkákat, míg az agykapacitás megnövekedésével kialakult Új és Szokatlan réteg kemény kézzel – és persze önmaga érdekeit szem előtt tartva - kormányoz. Mint minden elnyomáson alapuló társadalomban, itt is felüti a fejét egy lázadó mozgalom, ám az utóbbi időben vezetőjük eltűnése óta nem jelentenek igazi fenyegetést az uralkodó rétegekre. Főhősünk, Nick Appleton Régiként ebben a kilátástalan létben tengődik, amikor egy lány miatt hirtelen a törvény elől menekülő felkelők között találja magát. A lányra szemet vet az egész Föld felett uralkodó Willis Gram is, csak olajat öntve ezzel az osztályok között feszülő ellentétre. Mindeközben a forradalom elveszettnek hitt vezére éppen vissza készül térni az űrből, ahová segítségért indult és minden jel arra mutat, hogy a Frolix-8 bolygó lakóiban szövetségesre is talált. Csakhogy a zsarnokság leverésének, mint minden változásnak, ára van.

Philip K. Dick teljes életművének összeszedett, magyar nyelvű kiadása igazi hiánypótló törekvés, ennek legújabb, sorban a huszonharmadik kötete A Frolix-8 küldötte. Dick sci-fi-rajongó körökben talán az egyik leginkább kult-íróként számon tartott szerző, munkái hatása alól a műfaj egyetlen alkotója sem tudja kivonni magát. Sőt, a sci-fi egyik alapfilmjeként hivatkozott Szárnyas fejvadász is egy Dick regény, az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? feldolgozása.

A Frolix-8 küldötte, annak ellenére, hogy alapvetően fontos társadalmi, filozófiai kérdéseket vet fel, sokkal könnyedebb történet, mint a szerző híresebb művei. Dick maga egyenesen fércműnek titulálta – ha ezzel arra gondolt, hogy néhány mellékszál elvarratlanul marad, vagy, hogy a közepén kicsit szétesik, leül a sztori, akkor egyet kell értenem vele. De ha úgy értette, hogy rossz könyv, akkor egyáltalán nem vagyunk egy véleményen. A pörgős cselekmény mellett olyan, csak úgy mellékesen felvetett információkat tálal erről a groteszk jövőbeli világról, hogy már csak ezért a néhány mondatért megéri elolvasni. Másképp nem tudnánk meg, valóban Isten holttestét találták-e meg az űrben lebegve, vagy, hogy amíg az alkohol a legszörnyűbb dolog, ami valaha létezett, a drogokkal való napi szintű öngyógyszerezés kifejezetten egészséges! Aztán, ahogy sebesen száguldunk a végkifejlet felé főhősünkkel együtt mi is rájövünk, nem biztos, hogy olyan szép lesz az a vágyott új világ.

A könyv az Agave gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása