Kultography

Munkácsy születésnapját ünnepelik országszerte

Munkácsy születésnapját ünnepelik országszerte

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-02-20 18:30

A Kárpátalján született Lieb Mihály hat évesen árván maradt, majd Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz, aki inasnak adta. A keserves, nyomorban töltött fiatalság után azonban a sors Szamossy Elek festő útjába vetette, aki Munkácsy tanítójává vált. Mentora unszolására előbb a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, majd a müncheni akadémiára járt, ahol is Wagner Sándor vette szárnyai alá a tehetséges ifjút. A fiatal festő munkásságára leginkább Rembrandt hatott, a kortárs impresszionista festészet nem vonzotta. Düsseldorfi tanulmányai során festette meg egyik legismertebb képét az Ásító inast. Szintén itt készült el a Siralomház is, ami elismerést és hírnevet hozott számára. 1891-ben kezdett hozzá a Honfoglaláshoz, melyet az épülő Országházba szántak. Romló idegállapota miatt utolsó éveit szanatóriumokban töltötte, 1900. május 1-én, hatvanhat évesen hunyt el.

Munkácsy születésnapjának alkalmából Békéscsabán, az emlékházban egy különleges kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A Nemzeti Galériából érkezett négy eddig még nem látott Munkácsy-alkotás, amely ezek után része lesz a huszonegy festményt tartalmazó állandó kiállításnak. A Békéscsabára került alkotások között található Kerstinger György képkereskedő arcképe mellett, a híres Búsuló betyár festménynek egy 1894-ben festett vázlata is. A colpachi iskoláról 1882-ben készített kép, valamint a bécsi múzeum mennyezetképének első színvázlata szintén a kiállítás részét képezi. Az emlékház április 7-ig otthont ad egy, a 19. századi magyar festők képeit tartalmazó tárlatnak is, ahol többek között megtekinthető egy-egy festmény Iványi Grünwald Bélától, Pállya Celesztintől, Vigh Bertalantól, Fried Páltól, Vidovszky Bélától és Csabai-Wagner Józseftől is.

A bécsi Művészettörténeti Múzeum látogatói egyedülálló lehetőségként, közvetlen közelről csodálhatják meg Gustav Klimt falfestményeit, valamint Munkácsy Mihály Reneszánsz apoteózisát, ami a mennyezetet díszíti. Egészen májusig egy külön erre a célra tervezett emelvény segítségével szemlélhetik meg a gyönyörű freskókat az érdeklődők.

Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum megújult dísztermében február eleje óta megtekinthető a Honfoglalás, és az alapjául szolgáló grafika is, a Honfoglalás szénvázlatával és a Felszolgáló lánnyal együtt így összesen három Munkácsy-festményt is megtalálható a Kultúrpalota legszebb helyiségében.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó Munkácsy-kiállítása mellett a Kogart Ház tárlata is gazdagabb lett a híres festő képeivel. A látogatók Munkácsy mellett többek között id. Markó Károly, Paál László, Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Csók István és Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek gyűjteményét tekinthetik meg. Az összesen tizenhét remekműhöz pedig már QR-kódos tájékoztatást is kapnak. A kódok segítségével az okostelefonok tulajdonosai elolvashatják az alkotások rövid művészettörténeti hátterét és legfontosabb adatait.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása