Kultography

Grammy-gála: egy búcsú, egy ünnep

Grammy-gála: egy búcsú, egy ünnep

Kultography írása itt: - 2012-02-13 06:32

Hatból hat: ez Adele mérlege a vasárnap esti Grammy-gálán. Az angol énekesnő először énekelt tavaly őszi hangszálműtétje óta, és a Rolling In The Deep után több perces álló tapssal ünnepelte őt a közönség. Adele külön megköszönte orovosainak, akik visszahozták a hangját, és egészen az utolsó díjig a maga bohókás stílusában köszönte meg az őt ért megtiszteltetést, a hatodik, legjobb albumért járó elismerésnél már elszakadt a cérna. A 21 dupla sikerén kívül (legjobb album és legjobb pop album) övé lett az év felvétele és az év dala (Roling In The Deep), az év pop előadása (Someone Like You), és az év klipje is.  Ami Adelenek öröm, az Bruno Mars-nak bánat, mivel hat jelölése közül így egy sem lehetett az övé.

Az este másik nagy győztese a Foo Fighters, amely a rock kategóriák közül valamennyiben nyert, így öt díjjal mehettek haza a fiúk. Az év felfedezettje a Bon Iver lett, akik a legjobb alternatív albumért járó arany-gramofont is megnyerték. A legjobb duettnek Tony Bennett és Amy Winehouse Body And Soul című dalát találta az akadémia, a díjat Bennett mellett Winehouse szülei vették át, akik elmondták, Amy-nek nagyon fontos volt ez a dal, így nagyon örülnek a megtiszteltetésnek.Taylor Swift Mean című dalával két díjat nyert a country kategóriában, amelyben a legjobb albumért járó elismerést a Lady Antebellum kapta Own The Night című lemezükért.

Az este azonban elsősorban nem a győztesekről szólt, hanem Whitney Houston-ról, akit tegnap éjjel holtan találtak hotelszobájában. Az est házigazdája, LL Cool J közös imára hívta a vendégeket, amelyben megköszönte, hogy az életünk része lehetett az az áldás, amit az énekesnő zenei pályafutása jelentett. Megindító volt látni, amint világsztárok százai fogják egymást kezét és mondanak közös áment a műsorvezető szavai után. Az est folyamán Jennifer Hudson előadta Whitney legimsertebb dalát, az I Will Always Love You-t, amelyet követően a tegnap elhunyt énekesnőt még egyszer utoljára álló taps búcsúztatta. "A ma este a zenéé, mert egy csodálatos hölgyre emlékezünk-mondta a színpadra lépve Bruno Mars-Whitney Houston-t ünnepeljük, úgyhogy emeljétek fel a gazdag hátsótokat a székből!".

Az énekes parancsának engedve az 54. Grammy-gála hatalmas buliba csapott át, ahol fellépett Rihanna, aki a Coldplay-el duettezett, de hallhattuk a Beach Boys, Paul McCartney-t, Bruce Springsteen-t, Lady Gaga-t, és persze a sort még folytathatnánk.

A szomorú vasárnapból tehát az lett, amit barátai szerint Whitney Houston is szeretett volna: a zene ünnepe.

A legfontosabb kategóriák győzteseinek listája:

Album Of The Year: „21″ — Adele

Record Of The Year: „Rolling In The Deep” — Adele

Song Of The Year: „Rolling In The Deep” — Adele Adkins & Paul Epworth, songwriters (Adele)

Best New Artist: Bon Iver

Best Pop Solo Performance: „Someone Like You” — Adele

Best Pop Duo/Group Performance: „Body And Soul” — Tony Bennett & Amy Winehouse

Best Dance Recording: „Scary Monsters And Nice Sprites” — Skrillex

Best Rock Performance: „Walk” — Foo Fighters

Best Hard Rock/Metal Performance:„White Limo” – Foo Fighters

Best Rock Album: „Wasting Light” – Foo Fighters

Best Alternative Music Album: „Bon Iver” – Bon Iver

Best Traditional R&B Performance: „Fool For You” – Cee Lo Green & Melanie Fiona

Best R&B Album: „F.A.M.E.” – Chris Brown

Best Rap/Sung Collaboration: „All Of The Lights” – Kanye West, Rihanna, Kid Cudi & Fergie

Best Rap Performance: „Otis” – Jay-Z & Kanye West

Best Country Solo Performance: „Mean” – Taylor Swift

Best Country Song: „Mean” – Taylor Swift, songwriter (Taylor Swift)

Best Americana Album: „Ramble At The Ryman” – Levon Helm

Best Blues Album: „Revelator” – Tedeschi Trucks Band

Best Folk Album: „Barton Hollow” – The Civil Wars

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása