Kultography

Sherlock és Watson a mozikban – Újraéled az ifjúsági filmkultúra?

Sherlock és Watson a mozikban – Újraéled az ifjúsági filmkultúra?

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-02-05 10:30

Több mint húsz éve nem készült magyar ifjúsági film, azonban filmes berkekben sincs egyhangúan elfogadott vélemény, hogy ennek vajon mi lehet az oka. Bernáth Zsolttal, a Sherlock Holmes nevében rendezőjével beszélgettünk a miértekről, a filmről és a folytatásról.

Miért tűntek el az ifjúsági filmek és sorozatok a magyar filmpalettáról?

Sokan úgy gondolják a szakmában, hogy nem érdemes ifjúsági filmeket készíteni, mert azok úgysem tudják felvenni a versenyt a külföldi Harry Potterekkel. Jó pár éve felvetődött már többekben is a gondolat, hogy újra kellene éleszteni ezt a műfajt, de mindig ugyanahhoz a vitához lyukadtunk ki, hogy vajon azért tűnt el ez a zsáner, mert nincs rá szükség, vagy egyszerűen csak elfelejtődött. Tény, hogy rengeteg külföldi ifjúsági film van jelenleg a piacon, de úgy gondolom, hogy nekünk nem kell velük versenyeznünk. Egy Harry Potter történet nem tudja azt az érzést adni, mint például a Sherlock Holmes nevében. A mi filmünk bárkivel megtörténhet, a gyerekek könnyen azonosulnak Holmes, Watson vagy épp Ica figurájával, hiszen pont olyanok, mint ők.

Miért döntöttetek úgy, hogy belevágtok és készítetek egy egész estét ifjúsági mozit?

Az elmúlt években sokféle műfajt kipróbáltunk már, most ez volt az, ami megtetszett. Ennek a zsánernek nagy előnye, hogy bele lehetett tenni mindazokat az elemeket és értékeket, amik nekünk fontosak voltak: a humort, az izgalmat, a rejtélyeket, a barátságot és a szerelmet.

Miért pont a Sherlock Holmes témakört választottátok?

Gyerekkorom kedvenc hőse volt Sherlock Holmes, és ez a rajongás a mai napig meg maradt. Még nyolcadikos koromban írtam egy spirálfüzetnyi regényt, aminek az volt a címe, hogy Sherlock Holmes nevében. A mostani történetnek persze már semmi köze nincsen ahhoz, csak a címet vettük át. A filmmel tisztelegni is szerettünk volna Sherlock Holmes figurája előtt, épp ezért több finom utalást is elrejtettünk benne. Például, hogy a történet a Pék utcában játszódik, és hogy a Holmest alakító kisfiú hegedül.

Könnyű volt megtalálni a gyerek szereplőket?

A szereplők kiválasztása volt a legnagyobb problémánk, mivel jelenleg nincsenek gyerekszereplők. Nem tudtuk átnézni az elmúlt években kijött ifjúsági filmeket és válogatni a színészek közül, hiszen nem készültek ilyen filmek. Ez nagyon sokáig egy hatalmas dilemma volt számunkra, hogy vajon találunk-e három olyan tinit, akire rá lehet elsőre bízni egy egész estés filmet. A sok jelentkező közül végül Szénási Kristófra, Ungvár Ádámra és Kugler Nikolettre esett a választásunk, akik tökéletesen megoldották a feladatot.

Lesz folytatása a filmnek?

Nagyon szeretnénk, ha lenne folytatás, erre vonatkozóan több ötletünk is van. Egyrészt gondolkodunk egy tv sorozaton, mivel az elmúlt években a közönség egyre jobban elfordult a magyar filmtől, egyre kevesebb alkalommal mennek moziba, aminek természetesen meg van az oka. Viszont a tv nézéssel töltött idő továbbra is kimagasló, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A most bemutatott film pedig egy kiváló alap a sorozat számára. A karaktereket már felépítettük, kialakult a helyszín is, így egy sorozat keretében további kalandokkal gazdagodhat a történetünk. Illetve vannak már ötleteink a Sherlock Holmes nevében 2-re is, valamint ettől a történettől elszakadva, de az ifjúsági filmeknél maradva, van egy nagyobb lélegzetvételű, többszereplős mozifilm tervünk is. Nagyon megszerettem ezt a zsánert és a gyerekeket is, így én szívesen időznék még ebben a témában egy kicsit.

 

Az, hogy a filmszakma végül, miképp dönt a magyar ifjúsági filmek létjogosultságát illetően, még kérdéses. Azonban nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy hiányoznak a Tüskevárhoz, a Keménykalap és krumpliorrhoz vagy épp az Égig érő fűhöz hasonló filmek. Jó érzés általuk felfedezni, hogy a kalandokhoz nincs szükség varázslókra és sárkányokra, csupán ki kell nyitni a szemünket és elengedni a fantáziánkat, hogy az színesre fesse a körülöttünk lévő világot! A Sherlock Holmes nevében pont egy ilyen izgalmas és rejtélyekkel teli utazásra hív el kicsit és nagyot egyaránt, megmutatva, hogy éjszaka belógni az iskolába legalább olyan izgalmas, mint a fehér boszorkánnyal harcolni törpök, fauonok és kentaurok segítségével.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása