Kultography

Szennai Hurkafesztivál - disznótoros a Zselicben

Szennai Hurkafesztivál - disznótoros a Zselicben

Kultography írása itt: - 2011-11-18 08:39

A hagyományos disznótorok elmaradhatatlan ételének ünnepe a XIII. Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat utolsó állomása. A fesztivál népszerűsége kezdetektől töretlen, amihez a két évvel ezelőtt felállított sikeres rekordkísérlet is nagyban hozzájárult. A 2009. november 20-i mulatságon Szenna község 583 méter hosszúságú hurkájával új magyarországi és világcsúcsot állított fel.

Az idei fesztivált szokás szerint a pénteki hagyományos disznóvágás nyitja, az alapanyagok feldolgozására pedig a másnapi összecsapásokon kerül sor. Bizony, hiszen a rendezvény egyben verseny is, ahol a jelentkezők különböző megmérettetéseken vethetik össze tudásukat és gyorsaságukat. A versenyszámok között lesz hurkatöltő és -kötöző bajnokság, sült és hideg hurkakészítés. A hangulatos összejövetelen a nevezők a legízletesebb hurka, illetve a leggyorsabb hurkatöltő és -kötöző címért folytatnak ádáz küzdelmet egymással.

Amíg a csapatok a teknők és tűzhelyek mellett foglalatoskodnak, színes műsorok szórakoztatják az egybegyűlteket. A megnyitót követően nyugdíjas és iskolás egyesületek előadásai követik egymást, majd ismerős dallamok csendülnek fel a Grease-ből. Ebédidőben a fő attrakció, a zsűrizés veszi kezdetét. A csalogató illatoknak és látványnak képtelenség ellenállni, a vendégek fenséges falatok elfogyasztásával áldozhatnak a gasztronómia oltárán. A szokásos véres és májas mellett igazi különlegességek, mint a kukoricás, gombás, zöldséges és csokoládés hurkák is helyet kapnak az asztalokon. Eközben folytatódnak a műsorszámok, a nagyboldogasszonyi ifjúsági fúvós zenekar és a Tótágas együttes koncertje után a Roxinház zenés-táncos musicalválogatása következik. Majd az eredményhirdetésre kerül sor, hamisítatlan nyársdugó-versmondással megspékelve. A napot az Irigy Hónaljmirigy műsora és tombolasorsolás zárja.

Ízletes lakoma, zamatos helyi borok és pálinkák, falusias környezet, jó hangulat. Kell ennél több egy késő őszi nap tökéletes eltöltéséhez?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása