Kultography

Könyv a filmimádóknak és leendő forgatókönyvíróknak (Játék!)

Könyv a filmimádóknak és leendő forgatókönyvíróknak (Játék!)

Kultography írása itt: - 2011-10-31 11:20

A CorLeonis Kiadó gondozásában megjelent kötet egy kalauz, amely lépésről lépésre mutatja be - egészen az ötlettől, a kész könyvig - azt, hogy miként lehet megalkotni egy film forgatókönyvét. Mert az egy dolog, hogy valaki jól ír, hogy naplót vezet, vagy esetleg már megírta első saját regényét – a forgatókönyv viszont egész más ügy. A könyvből például kiderül az, hogy miért olyan fontos a forgatókönyv első tíz oldala, illetve az, hogy az olvasó figyelmét már az első soroknál le kell kötni. Hiszen azok az embereknek, akiknek a kezébe később a könyvünk kerül, valószínűleg nem érnek majd rá megvárni a huszadik vagy a harmincadik oldalt, ahol beindul a történet.

A filmrajongóknak azért ajánljuk, mert a segítségével közelebb kerülhetnek ahhoz, amit nagyon szeretnek, jobban megérthetik egy-egy mozi felépülését, cselekményét.

Az egyes részekben a szerző – miután leírja, hogy egyáltalán mi a forgatókönyv, – tárgyalja azt is, hogyan válasszunk témát, mi a fontos a karakteralkotásban, majd a karakter felépítésében, de a történet és a karakter viszonyára is kitér. Külön fejeztet kapott a befejezés és a kezdés is, akárcsak a fordulópontok a filmben, illetve a történetsor felépítése is.

A mű nem száraz oktatókönyv, Syd Field olvasmányosan ír, így azok is élvezni tudják, akik egyébként nem szeretnének forgatókönyvírással foglalkozni, csupán a hétköznapi kíváncsiság van meg bennük.
A kötet folytatása a tervek szerint novemberben jelenik meg, a Forgatókönyvírók kézikönyve címmel.

Játék!

Aki helyesen válaszol a következő kérdésre, az megnyerheti az egyikét a három darab gazdára váró példánynak. Mit jelent az eredeti forgatókönyv és az adaptált forgatókönyv?

A megfejtéseket a jatek@kultography.hu címre várjuk november 4-én délután 15 óráig. Az e-mail tárgyába írjátok bele: "forgatókönyves játék".

A játékban csak azon beküldők e-mailjei vehetnek részt, amelyekben a postacím is szerepel, mert a nyereményeket postán küldjük el. A postacímeket és e-mail címeket egyéb célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk ki, illetve az akció lezárultával töröljük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása